Senioren Journaal van donderdag 16 februari

Ontmoetingsplein in elke wijk en dorp

De Raad van Ouderen pleit voor een ontmoetingsplein in elke wijk en in elk dorp. Een herkenbare plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar allerlei activiteiten plaatsvinden op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Vaccinatie 60-plussers tegen gordelroos

Er komt een vaccinatiecampagne tegen gordelroos. Eerst krijgen zestigjarigen een inenting, daarna zestigplussers. De vaccinatie is ‘uiterst zinvol’, zo adviseerde de Gezondheidsraad.

Vooral 65-plussers voor dienstplicht jongeren

Een meerderheid van de bevolking (57 procent) is voorstander van een maatschappelijk of militair dienstjaar voor jongeren. Vooral 65-plussers vinden dit een goed voorstel.

Eisen en taken ouderenzorg bijgesteld

Geriaters dragen taken over aan verpleegkundig specialisten,mensen zonder zorgachtergrond worden opgeleid tot zorghulp. Door eisen en taken bij te stellen kunnen personeelstekorten worden teruggebracht.

Meer mensen recht op zorgtoeslag

Lang niet alle ouderen weten dat de inkomensgrens voor de zorgtoeslag flink is verhoogd en dat nu meer mensen recht hebben op deze toeslag. Dat blijkt uit een peiling van ANBO. “Mensen laten mogelijk onnodig geld liggen.”

Vitaliteitsdag in beeld

Langer thuis is mooi, maar dan wel in een zo goed mogelijke gezondheid. Hoe ouderen hierover meepraten, zelf keuzes hebben en beslisondersteuning krijgen, is te zien in een filmpje van Kempen TV over de Vitaliteitsdag van KBO-Bergeijk.

Aanpassing beleid mantelzorgwoningen?

Gemeente Schagen doet na een kritische uitzending van EenVandaag onderzoek naar het beleid rond mantelzorgwoningen. “Op het moment dat blijkt dat ons beleid ontwikkelingen in de weg zit, zal het moeten worden aangepast.”

De lijfrente maakt een comeback

De stijging van de rente is gunstig voor wie met pensioen gaat en met een lijfrente wat extra’s heeft opgebouwd. De lijfrente-uitkering die daarmee kan worden gekocht valt nu per maand veel hoger uit dan een jaar geleden.

Relatie geen garantie op goed leven

Moet de gemeente alleenstaande ouderen helpen bij het vinden van een partner?  “Het hele sociale weefsel lijkt me belangrijker om op in te zetten, dan op liefdesrelaties tussen oudere mensen”, zegt een hoogleraar.

Niet bezuinigen op goede voeding

Wetenschappers waarschuwen voor meer ondervoeding bij ouderen. “Ik strijd bij de zorginstelling waar mijn man is opgenomen al zo lang voor verse maaltijden”, aldus een reactie.

Werkende pensionado’s rukken op

Je bent fit, oud en je wil wat. Steeds meer ouderen werken door na hun pensioen. Net als Hanja de Boer, die op haar 60e een eigen bedrijf startte en dat nu ze 67 is nog steeds doorzet. Ze vertelt erover in een BNR-podcast.

Hoe een buurthuis behouden blijft

Nuenen-Zuid is blij met behoud het buurthuis, dat in de toekomst alleen maar meer bezoekers krijgt. De gemeente betaalt de vaste kosten, de corporatie vraagt geen huur. “Dit voorziet echt in een behoefte.”

Graag van zeskamer- naar seniorenwoning

Een 72-jarige Amsterdamse wil haar zeskamerwoning graag ruilen voor een seniorenwoning in Monnickendam, dicht bij kinderen en kleinkinderen. “Maar die woningen gaan met voorrang naar Waterlanders.”