Senioren Journaal van dinsdag 15 augustus

Investeren in de kracht van senioren

De Seniorencoalitie roept politieke partijen op om te investeren in de kracht van senioren. De coalitie doet dit in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november.

Aantal AOW-gerechtigden nu ruim 3,5 miljoen

De Sociale Verzekeringsbank keerde afgelopen kwartaal in totaal AOW uit aan 3.558.871 mensen. Er zijn intussen ook steeds meer mensen met een onvolledige AOW-uitkering.

Je ‘thermostaat’ en je ‘airco’ worden minder

Gemiddeld wordt bij het ouder worden je ‘thermostaat’ minder gevoelig en je ’airco’ minder effectief. Een geriater over de invloed van hoge temperaturen op ouderen.

Investeren in woonvormen voor ouderen

De woningcorporaties bepleiten voor de nieuwe kabinetsperiode de totstandkoming van woonvormen voor ouderen, gecombineerd met de juiste zorgvoorzieningen. ‘Wonen, zorg en welzijn werken nauwer samen.’

Waarom 70-plussers langer doorwerken

Op je oude dag achter de geraniums zitten? Veel 70-plussers werken graag nog enkele dagen per week. En daar profiteren zijzelf én de samenleving van.

Hoe houd je je ogen gezond?

Eenderde van alle 75-plussers loopt risico op een wazige vlek of een vervormd beeld in het blikveld door leeftijdsgebonden maculadegeneratie. ‘De genetische aanleg geeft de basis, maar leefstijl doet de emmer overlopen.’

Helaas, ook ik kan de ouderenzorg niet redden

‘Het zou logisch zijn als bijna iedereen in het belang van de ouderenzorg gaat stemmen want de meeste mensen worden een keer oud of zijn al oud.’ Maar zo werkt dat niet.

Ouderen verrijken de maatschappij

‘Het denken over ouder worden is gaan verschuiven’, zegt wetenschapper Tineke Abma. ‘Oud betekent niet meer afhankelijk en beperkt. Ouderen van nu zijn lang nog heel vitaal en kunnen veel betekenen voor de samenleving.’

Nepagenten stelen goud en geld

Brabantse politiekorpsen waarschuwen via sociale media voor een babbeltruc waarmee geld en goud wordt buitgemaakt. De afgelopen tijd zijn meerdere meldingen van deze oplichting binnengekomen.

Als het kan huishoudelijke hulp zelf betalen

Laten we voor het vergoeden van huishoudelijke hulp solidair zijn in plaats van te roepen ‘dat we er recht op hebben, omdat we er hard voor hebben gewerkt’. ‘De minder draagkrachtigen hebben er zeker net zo hard voor gewerkt.’