Hoe houd je je ogen gezond?

Eenderde van alle 75-plussers loopt risico op een wazige vlek of een vervormd beeld in het blikveld door leeftijdsgebonden maculadegeneratie. De Volkskrant schrijft hierover.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie ontstaat door een combinatie van genen en omgevingsfactoren. ‘De genetische aanleg geeft de basis, maar leefstijl doet de emmer overlopen’, zegt Caroline Klaver, oogarts en hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten aan het Erasmus MC. Die twee kunnen elkaar versterken: gemiddeld genomen hebben rokers drie keer zoveel kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie als niet-rokers, maar rokers met een genetische aanleg lopen tot wel dertien keer zoveel risico.

Gezond eten en bewegen

De ogen hebben baat bij een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging. Op die manier houd je zowel je cholesterolgehalte als je bloeddruk laag, vertelt oogchirurg Saskia van Romunde, werkzaam in Het Oogziekenhuis Rotterdam, in de Volkskrant. ‘Als je te veel cholesterol of een te hoge bloeddruk hebt, kunnen de aderen in het netvlies verstopt raken. Er kan dan geen bloed meer door de bloedvaten stromen, waardoor de cellen achter de verstopping afsterven. Dat veroorzaakt slechtziendheid.’

Risico bij suikerziekte

Wanneer je niet rookt, maar wel gezond eet en veel sport, verlaag je tegelijkertijd het risico op suikerziekte. Ook dat is gunstig voor de ogen, want mensen met diabetes hebben geregeld last van bloedingen in het netvlies. Het is belangrijk om daar op tijd bij te zijn, anders kan het netvlies loslaten en is een operatie noodzakelijk. Niet voor niets roept Van Romunde diabeten op om regelmatig naar de oogarts te gaan voor controle.