Bij het ouder worden is je ‘airco’ minder

Ouderen blijken al jaren de meest kwetsbare groep tijdens hittegolven. Daarom is het belangrijk om extra aandacht aan mensen van 75 jaar en ouder te schenken, zeker als ze ook een ziekte hebben waarvoor ze in een ziekenhuis behandeld worden. Na een behandeling volgt thuis nog een kwetsbare herstelfase. Aldus geriater Marcel Olde Rikkert van Radboudumc in antwoord op vragen over de invloed van hoge temperaturen op ouderen.

‘Thermostaat’ minder gevoelig

Gemiddeld wordt bij het ouder worden je ‘thermostaat’ minder gevoelig en je ’airco’, om jezelf lichaam af te koelen, minder effectief. De veerkracht is alleen al door verouderingsprocessen minder. Komen daarbij ook nog ziekten – en 70% van de mensen boven de 75 heeft meerdere aandoeningen – dan neemt het risico op hittestress en hitte-uitputting in hoge omgevingstemperatuur verder toe.

Wat te doen tegen uitdrogen

Uitdrogen komt vaker voor bij het stijgen van de leeftijd door verminderd dorstgevoel, een lager watergehalte van het lichaam en nieren die minder goed water vasthouden. Het is daarom zinnig inname van een bepaald volume aan koele drank af te spreken per dag met jezelf of je naaste (minstens 2,5 liter in hittegolf), je gewicht constant te houden tijdens een hittegolf en goed te letten op ademende kleding en het koel houden van de omgeving.

Koele schuilplaats

Bij hoge buitentemperatuur is het volgens de geriater van Radboudumc verstandig hier een koele schuilplaats voor te zoeken. Dat kan je eigen huis zijn, maar soms is een ander onderdak beter. “Zorg daarbij voor goede luchtstroom, met name ook ’s nachts.”

Geen medicijnen tegen hittestress

Hoewel er wel onderzoek naar wordt gedaan, zijn er nog geen effectieve geneesmiddelen die de nadelige gevolgen van hittestress verminderen. Het kan wel zinnig zijn wanneer een oudere persoon veel geneesmiddelen gebruikt om hier kritisch naar te kijken met zijn of haar behandelend arts.