Senioren Journaal van woensdag 14 juni

Experiment met splitsen woningen

Politieke partijen in de stad Utrecht vragen naar de kansen die het voor ouderen biedt om hun woning te splitsen als deze te groot is geworden. De fracties doen de suggestie een experiment uit te voeren.

Stevig ingrijpen voor toegankelijke ouderenzorg

Een groeiende groep kwetsbare ouderen dreigt door de kabinetsplannen tussen wal en schip te belanden, vreest de Raad van Ouderen. Dat blijkt uit het advies Zorgen om de ouderenzorg, dinsdag gepresenteerd tijdens de conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’.

Ik hoef niet trager oud te worden

‘Toedienen van aminozuur taurine vertraagt veroudering’, meldde de Volkskrant. Een lezer reageert met een aantal vragen. ‘Misschien betekent langer gezond leven ook dat het aftakelingsproces daarna langer duurt, dus ook meer ongezonde(re) jaren?’

Risico’s hittegolf niet altijd goed in beeld

Tijdens hittegolven houden huisartsen en praktijkondersteuners altijd rekening met hittegerelateerde klachten wanneer zij kwetsbare patiënten zien. Huisartsenpraktijken hebben patiëntengroepen die extra risico lopen echter niet altijd goed in beeld.

Bejaarde familie achtergelaten op SEH

Gezien op televisie: de geriater van het ziekenhuis die vertelt: er zijn mantelzorgers die hun bejaarde familieleden op de Spoedeisende Hulp achterlaten en zeggen: „Ik ga met vakantie.”

Financieel misbruik vaak niet aangepakt

De meeste gemeenten zijn niet actief bezig om te voorkomen dat ouderen financieel worden misbruikt door bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Maarten van Ooijen aan de Tweede Kamer.

Onrecht tussen generaties

Een nieuw mankement van de democratie is volgens een Volkskrant-columnist dat ze steeds meer onrecht tussen generaties produceert. Zijn alle ouderen conservatief? Zo simpel is het niet, reageert een lezer.“Dé jongeren bestaan niet en dé ouderen ook niet. Net zo min als dé Nederlanders.”

Rampzalige renovatie seniorenflat

Wanhopige bewoners van een Apeldoornse seniorenflat hoeven een lening van 3 miljoen euro niet terug te betalen aan de gemeente. Door een rampzalige renovatie bivakkeren de bewoners van serviceflat Lindenhove al jaren in bouwvallige en onveilige appartementen.

Tandartszorg moet terug in basispakket

De tandartszorg moet terug in het basispakket. Dat stellen Dokters van de Wereld en de FNV in een Zwartboek Mondzorg: Mensen mijden de tandarts vanwege de hoge kosten en dat kost uiteindelijk alleen maar meer geld.

Migratieachtergrond en eenzaamheid

Ouderen met een migratieachtergrond lopen een groter risico op eenzaamheid dan andere groepen in de samenleving. Movisie sprak met 29 ouderen met verschillende culturele achtergronden.

Appartementen in en bij klooster

Senioren Vereniging Sambeek in blij met plannen om appartementen te bouwen in en om het oude Catharinaklooster. “Ze maken de cirkel op de woningmarkt rond.”

Geen extra geld voor ouderenzorg

Minister Conny Helder schiet 27 ouderenzorgorganisaties in Groningen, Drenthe en Friesland financieel niet te hulp. Helder stelt volgens het AD dat haar ministerie al extra geld heeft uitgetrokken om de ouderenzorg anders te organiseren.

Wat moet ik met zo’n telefonische dokter?

Tot tevredenheid van veel artsen en patiënten digitaliseert de huisartsenzorg steeds meer. “Met name 60-plussers denken eerst: wat moet ik met zo’n telefonische dokter?” Als de huisarts in beeld komt, zijn ze “aangenaam verrast”.

Hoe verder met ouderenzorg Flevoland

Op 22 juni vindt in het stadhuis van Lelystad een  middagsymposium plaats over de gezondheidszorg in Flevoland, met de ouderenzorg als invalshoek. Het gaat om een bijeenkomst van het Genootschap Flevo en de ledenvereniging van de Vrije Universiteit.