Tandartszorg moet terug in basispakket

De tandartszorg moet terug in het basispakket. Dat stellen Dokters van de Wereld en de FNV, meldt het AD. Mensen mijden de tandarts vanwege de hoge kosten en dat kost uiteindelijk alleen maar meer geld.

Vandaag overhandigen de twee organisaties het ‘Zwartboek Mondzorg’ aan de Tweede Kamer in Den Haag. Daarin staan verhalen van mensen die de mondzorg mijden vanwege de hoge kosten, aldus Hendrik Verschuur, voorzitter van Dokters van de Wereld.

Marktwerking en koopkrachtcrisis

Sinds 2006 wordt mondzorg voor volwassenen niet meer vergoed, vanwege oplopende zorgkosten. “Bij de tandarts komen marktwerking in de zorg én de koopkrachtcrisis, waar we ons als FNV beiden mee bezighouden, samen”, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV, in het AD.

Financieel probleem

Een enquête onder 28.000 FNV-leden in september vorig jaar liet zien dat 18 procent van de ondervraagden minder naar dokter en tandarts ging. Een recente enquête onder 5000 FNV-leden toont aan dat onder bijna 65 procent van de respondenten de zorgkosten een financieel probleem zijn. 17 procent gaf aan dat de gezondheidsklachten erger worden door het vermijden; bij gebitsproblemen is dat zelfs 26 procent.

Fysieke en mentale klachten

De partijen stellen volgens het AD dat mondzorg opnemen in het basispakket goedkoper is dan voortzetting van het huidige mondzorgbeleid. “Verwaarloosde mondzorg kan leiden tot fysieke en mentale klachten, waarvan de zorgkosten wél worden vergoed.”