Senioren Journaal van woensdag 13 september

55-plussers gevraagd naar hun woonwensen

Weet u al hoe uw woontoekomst eruit ziet? 55-plussers in de gemeente Boxtel wordt in een aantal bijeenkomsten gevraagd wat hun woonwensen zijn: welke leefomgeving, welke voorzieningen, welke ondersteuning.

Van de AOW ga je nét niet dood

Een campagne van Landelijke Armoedecoalitie geeft een gezicht aan de mensen die zelf ervaren wat bestaansonzekerheid is. Zoals KBO-PCOB’er Trix van der Biezen (78) uit Nijkerk. ‘Van de AOW ga je net niet dood, maar echt leven ervan kun je ook niet.’

Hoe blijven Zeeuwen zo vitaal

Volgens deskundigen heeft Zeeland (met naar verhouding veel 100-plussers) trekjes van een ’blauwe zone’: traditionele levensstijl, veel bewegen, hechte sociale banden en ruimte voor reflectie, ontspanning en spiritualiteit.

Mentale stoornissen onvoldoende (h)erkend

“We worden ouder maar krijgen zo ook met meer jaren van ziekzijn te maken. Lichamelijke en mentale aandoeningen gaan hierbij vaak hand in hand. Vaak worden de mentale stoornissen onvoldoende (h)erkend of behandeld”, zegt een hoogleraar ziekenhuispsychiatrie.

Wegwijzer langdurende zorg thuis

Er is veel mogelijk in de langdurende zorg thuis, maar we hebben het met elkaar behoorlijk ingewikkeld gemaakt. Voor een beter inzicht heeft kennisorganisatie Vilans de ‘Wegwijzer langdurende zorg thuis’ ontwikkeld.

Pensioenbedrag-ineens vooral als buffer

Wie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, kan straks een deel van het opgebouwde pensioenvermogen in één keer opnemen. Degenen die van plan zijn hiervan gebruik te maken doen dat vooral voor een financiële buffer.

Westerse cultuur doodsteek voor het leven

In andere culturen worden ouderen gerespecteerd en in de watten gelegd vanwege hun levenservaring en wijsheid. “De huidige westerse individuele samenleving is de doodsteek voor het leven.”

Door alzheimer niet meer voor rechter

Dinsdag had Jacob W. (78) eigenlijk terecht moeten staan voor doodslag op zijn vrouw (78) , maar hij bleek daartoe door vergevorderde alzheimer niet meer in staat. De officier van justitie vroeg om ontslag van rechtsvervolging.

Emmen achtste knarrenhof

Het eerste knarrenhofje van Noord-Nederland staat in Emmen. Deze zomer zijn de 23 woningen opgeleverd. Er wonen 42 mensen (uit het hele land). De jongste is 57, de oudste 87. Het plan is in 3,5 jaar uitgevoerd. Voor Stichting Knarrenhof is Emmen is het achtste hofje.

Opnieuw geen garanties voor overstappers

Net als vorig jaar blijft bij zorgverzekeraars ’het streven’ om alle contracten met zorgaanbieders rond te hebben op 12 november – de dag waarop verzekeraars ook de nieuwe premies bekend maken. Van een harde deadline is geen sprake.