Opnieuw geen garanties voor overstappers

Het leidde eind vorig jaar tot nogal wat ophef, aldus de Telegraaf: mensen die niet wisten of ze van zorgverzekering moesten wisselen omdat zorgverzekeraars de contracten met zorgaanbieders nog niet allemaal rond hadden. Kan ik straks met mijn zorgverzekering nog wel terecht bij mijn vertrouwde dokter of fysiotherapeut?

Met het nieuwe overstapseizoen in zicht, kwam de Nederlandse Zorgautoriteit vorige week met een nieuw ’handvattendocument’ waarin de toezichthouder verzekeraars en aanbieders op het hart drukt om het dit jaar beter te doen.

Polissen beter vergelijkbaar

In het document staan volgens de Telegraaf ’richtsnoeren’ om die verbeteringen te realiseren. Zo moeten verzekeraars voortaan in uniforme taal communiceren zodat verzekerden polissen beter kunnen vergelijken, zijn er maatregelen die het contracteerproces moeten versnellen en biedt de NZa een helpende hand wanneer onderhandelingen vastlopen.

Geen harde deadline

Net als vorig jaar blijft ’het streven’ om alle contracten met aanbieders rond te hebben op 12 november – de dag waarop verzekeraars ook de nieuwe premies bekend maken. Maar nu komt het, aldus de Telegraaf: ’deze datum is geen harde deadline, want dat zou de onderhandelingen kunnen verstoren’, zo schrijft de NZa. Garanties zijn er dus ook dit jaar niet voor verzekerden. De Consumentenbond noemt het dan ook ’wishfull thinking’, dat alles op tijd rond is.