Senioren Journaal van vrijdag 13 oktober

Morele plicht om kleiner te gaan wonen

Ruim een op de vijf Nederlanders vindt het een ‘morele plicht’ van ouderen om hun gezinswoning te koop te zetten en te verhuizen naar een seniorenwoning, zodra hun leefsituatie dat toelaat. Jongeren, Vereniging Eigen Huis en een wethouder reageren.

Gemeenteraad: Wij staan achter onze ouderen

Nissewaard stuurt een noodkreet naar minister en de Tweede Kamer over de forse bezuinigingen op de ouderenzorg. De gemeenteraad wil ‘een krachtig signaal’ afgeven dat de gevolgen hiervan ingrijpend zijn.

Medicijnen alleen getest op jong en gezond

Er wordt bijna geen onderzoek gedaan of medicijnen veilig zijn voor het gebruik bij kwetsbare ouderen en of ze wel goed werken. De kans is groot dat zij anders op medicijnen reageren dan op de jonge gezonde mensen op wie deze zijn getest.

Geen prik in eigen stad? Dan maar niet

Zestigplussers uit Delft die een uitnodiging hebben gekregen voor een coronaprik, kunnen deze vaccinatie niet in hun eigen woonplaats halen. Belachelijk, vindt de ouderenbond, die hoort dat mensen de prik dan maar laten schieten.

Zet het leven en niet de zorg centraal

De zorgsector zou ‘de pleister op vele wonden’ willen zijn, maar tegenwoordig is beroepsmatig geleverde zorg niet meer het vanzelfsprekende antwoord op alle ondersteuningsvragen. Het alternatief ? Zet het leven en niet de zorg centraal.

Zutphen trekt veel ouderen uit westen

Zutphen vergrijst harder dan veel andere gemeenten. “Een groot deel van het grijs is van buiten naar Zutphen gekomen.” Minder luxe woontorens bouwen en meer bouwen voor jongeren?

Senioren over wonen in 2040

Hoe moet wonen er in 2040 uitzien? Dat is de vraag waarmee gemeente Breda de stad intrekt. Senioren in Prinsenbeek willen versnelling van een groot bouwplan, meer aanleunwoningen en een soepeler procedure voor mantelzorgwoningen.

Opeens weinig ouderen in Bloemendaal

Volgens de begroting 2024 heeft Bloemendaal haast geen ouderen. De oorzaak? De leeftijdsgrens voor een oudere in deze gemeente is 75 jaar, geen 65.

Jongeren voor Ouderen wint hoofdprijs

Het project Jongeren voor ouderen (JVO) uit Stein wint de Onze Buurt Prijs 2023. De groep krijgt een cheque van € 15.000 voor de digitale hulp aan senioren.

Inloopspreekuur seniorenmakelaar

Ouderen in Rijswijk kunnen sinds gisteren terecht bij inloopspreekuren van de Seniorenmakelaar. Het initiatief komt voort uit een onderzoek van bureau Stijlvol Ouder, waaruit een grote informatiebehoefte bleek.