Ouderenspecialist op spoedeisende hulp

Om 70-plussers goed te helpen op de spoedeisende hulp is een team met ouderenspecialisten onontbeerlijk. Zij springen bij én kijken verder dan alleen de medische kant, aldus een reportage in AD Haagsche Courant.

De krant beschrijft een drukke doordeweekse ochtend op de spoedeisende hulp (SEH) van het HMC in Den Haag, één van de grootste van het land. Vrijwel alle behandelkamers zijn bezet, is te zien op het zogeheten Schipholscherm. Op dit scherm kijken de medewerkers van het ‘ouderenteam’ mee naar welke patiënten binnen zijn gebracht en wat hun klachten zijn.

“Op de SEH belanden is een heel intense ervaring. Voor iedereen, maar zeker voor een kwetsbare oudere. We maken mee dat mensen verward raken van alle prikkels die ze hier krijgen.” En soms wordt de situatie dan alleen maar erger, is de ervaring.

Grote kans op complicaties

Het ziekenhuis is niet altijd een geschikte plek voor een 70-plusser, blijkt volgens AD Haagsche Courant uit cijfers. Op de SEH van HMC Westeinde belanden jaarlijks meer dan 12.000 70-plussers; ongeveer een kwart van alle patiënten. Ruim de helft van deze patiënten is kwetsbaar en heeft een grote kans op complicaties of zelfs achteruitgang tijdens een ziekenhuisopname.

Willen ze wel behandeling

“Soms is spoedeisende hulp niet nodig. En een grote groep wil niet op deze manier oud worden, maar komt toch in het systeem terecht. Daar voeren we gesprekken mee. Liever nog voordat ze op de spoedeisende hulp terechtkomen. Willen ze wel behandeling?”

Vaker direct naar verpleeghuis

Veel meer dan voorheen worden patiënten verwezen naar verpleeghuizen, noteert AD Haagsche Courant. “Als er medisch niks meer kan, moet je voorkomen dat ze tóch in het ziekenhuis worden opgenomen. Met revalidatie begin je liever gisteren dan vandaag.” “Het is vervelend als een afdeling volloopt, daardoor raakt het systeem verstopt. Maar belangrijker, mensen liggen niet op de juiste plek en krijgen niet de juiste zorg. Toen ons team er nog niet was, werden sommige dingen niet opgemerkt.” Een SEH-arts zegt: “Voor iemand in de herfst van zijn leven is een ingreep soms niet de beste optie. Daar stonden we voorheen minder bij stil.”