Zutphen trekt veel ouderen uit westen

Dat Zutphen harder vergrijst dan veel andere gemeenten, is volgens dagblad de Stentor geen nieuws. Wel nieuw is de vraag die de ChristenUnie stelde: wat als we niks doen? Uit het onderzoek blijkt: “Een groot deel van het grijs is van buiten naar Zutphen gekomen.”

Dat het problematisch gaat worden, stijgt volgens de Stentor dik boven het onderzoeksrapport uit. In dat rapport, opgesteld door de gemeente Zutphen, staat opgesomd welke problemen de komende jaren opdoemen door vergrijzing. En aan bod komt de vraag: kun je er iets aan doen?

Meer bouwen voor jongeren

In het dertig pagina’s tellende rapport gaat het ook over de knoppen waaraan een gemeente kan draaien: inzetten op gezonder oud worden zodat mensen minder zorg nodig hebben en het faciliteren van aanpassingen in en om het huis. Eén zin gaat over het ’temperen van vergrijzing door meer woningbouw voor jongeren’.

Luxe woontorens

“Als je kijkt naar de woontorens met dure, luxe appartementen die we in Noorderhaven hebben neergezet – en daar komt nog meer bij – dan weet je dat die met name gepensioneerde mensen uit het westen trekken”, zegt raadslid Abel van Dijken van de ChristenUnie in de Stentor. “Achteraf kijk je een koe in de kont, maar dit verhaal hadden we vijf jaar geleden al op papier moeten hebben.’”

Regionaal spreiden

In Warnsveld ziet Van Dijken de vergrijzing letterlijk op straat. Daar denkt hij alvast na over mogelijke oplossingen. “We hebben in Warnsveld ook wel heel veel zorg- instellingen. Ouderen die hier wonen, doen ook een beroep op je zorgaanbod. Dus misschien moeten we hier regionaal naar kijken. Ouderen spreiden, zodat niet één plaats alle lasten moet dragen.”