Senioren Journaal van donderdag 12 oktober

Niet vastklampen aan succesvol ouder worden

“We gaan allemaal dood en voor de meeste mensen geldt dat ze hun laatste fase niet doorkomen zonder beperkingen. Daar hebben we ons toe te verhouden.” Cees Hertogh neemt vandaag afscheid als hoogleraar ouderengeneeskunde.

Ouderen hebben geld en dus slaan hackers toe

Veel ouderen zijn niet per se meer digibeet dan jongeren.“Dat is een misverstand. Maar ze hebben geld, ze hebben meer gespaard. Daarom zijn ze vaker slachtoffer van hackers.”

Seniorenbeurs geen 55+ beurs

Van een nieuwe hypotheek tot je uitvaart, voor van alles kon je in Den Helder terecht op de negentiende Seniorenbeurs. Vroeger heette die 55+ beurs, maar die vlag dekte de lading niet.

Medisch advies aan huis

“In wijken door heel Amsterdam gaat de specialist Ouderengeneeskunde op bezoek bij ouderen. Die krijgen zo in hun eigen omgeving concrete medische adviezen.” Een hoogleraar beschrijft enthousiast het Netwerk Ouderengeneeskunde Amsterdam.

Hilversum voor Beginners

Seniorenvereniging Hilversum Senver start een cursus Hilversum voor Beginners, een vijftal bijeenkomsten voor senioren die naar Hilversum zijn verhuisd. “Het is voor iedereen goed als ze snel aansluiting vinden en nieuwe kennissen opdoen.”

Ouderenzorg in de buurt

Zorgzame buurten zijn the only show in town als het gaat om de toekomst van de ouderenzorg, schrijft Marcel Canoy. “Veel van wat nu zorg genoemd wordt is helemaal geen zorg en wordt in het buitenland ook niet zo gezien.”

Telefooncirkel al 40 jaar onmisbaar

De Woerdense telefooncirkel bestaat 40 jaar. De deelnemers aan de drie cirkels wonen vaak al lang alleen. “Het is zo belangrijk, tegen de eenzaamheid. En er als er wat met mij zou gebeuren lig ik geen week in m’n flat, hooguit 24 uur.”

Meer personeel nodig, maar ontslagen dreigen

Ouderenzorgorganisaties hebben meer personeel nodig om het toenemende aantal ouderen te kunnen verzorgen, maar vrezen juist mensen te moeten ontslaan. Als zorgaanbieders minder te besteden hebben, gaan ouderen dat ook merken.

Verdachte sterfgevallen zorgcentrum

Het is in Colijnsplaat het gesprek van de dag: wat is er nu precies gebeurd bij Cleijenborch? De politie stelt een onderzoek in naar verdachte sterfgevallen bij die zorginstelling. “Cleijenborch is hét bejaardencentrum van Noord-Beveland dus iedereen kent wel iemand die er werkt of woont.”

Afscheidsfotograaf heeft het steeds drukker

Gonnie Bax uit Hoogerheide is ‘afscheidsfotograaf’ en heeft het steeds drukker. Van het sluiten van de kist, het aankleden van een overleden dierbare tot de uitvaart zelf, alles legt ze vast als de nabestaanden dat willen.