Meer personeel nodig, maar ontslagen dreigen

Ouderenzorgorganisaties hebben meer personeel nodig om het toenemende aantal ouderen te kunnen verzorgen, maar vrezen volgens het AD  juist mensen te moeten ontslaan. Gisteren stonden zo’n 250 zorgaanbieders tegenover de zorgkantoren in de rechtszaal om meer geld te bedingen.

“Ouderen hebben het recht om via een indicatie zorg te claimen, maar die zorg kan straks niet worden verzilverd”,legt gezondheidseconoom Xander Koolman uit. “Want daarvoor moeten zorgaanbieders kunnen uitbreiden en dat lukt met deze tarieven niet.”

Minder contactminuten

Als zorgaanbieders minder te besteden hebben, gaan ouderen dat ook merken. “Ze zullen bijvoorbeeld gaan beknibbelen op de contactminuten. Ook kan het zijn dat medewerkers per persoon meer cliënten moeten verzorgen. Het betekent een verschraling van de zorg”, aldus Koolman in het AD.

Naar elkaar omkijken

Eigenlijk is juist méér personeel nodig om het snel groeiende aantal ouderen te verzorgen. Koolman zegt in het AD: “Het kabinet wil niet meer zorg bieden. Dat is het beleid. Het hoopt dat mensen meer naar elkaar gaan omkijken. Dus als er geen zorgpersoneel meer is, zul je de druk elders zien oplopen.”