Senioren Journaal van maandag 10 oktober

Ouderen niet labelen als kostenpost

Ouderen worden vaak als kostenpost gelabeld, zegt de voorzitter van de Participatieraad Ouderen Overijssel (PROO). “Maar ouder worden is een volwaardige levensfase.” PROO houdt deze week een symposium over Ouderen op weg naar 2030. “Positief denken over de maatschappelijke bijdrage van senioren is wenselijk.”

Geen personeel, ouderen moeten verkassen

BrabantZorg ziet zich door personeelstekort gedwongen twee woongroepen te sluiten in een woonzorgcentrum in Oss. De bewoners moeten op korte termijn verhuizen. BrabantZorg spreekt van een ‘onorthodox en ingrijpend besluit’ en zegt dat dit nog veel vaker gaat gebeuren.

VPRO Tegenlicht over nieuwe woonvormen

In VPRO’s Tegenlicht staan vanavond (NPO 2, 22.19-23.19 uur) denkers en doeners centraal die alternatieve woonvormen bedenken en onderzoeken hoe technologie mensen kan helpen langer zelfstandig te wonen. “Overal in het land worden mantelzorgwoningen in tuinen getakeld als alternatief voor het oude bejaardenhuis en ontstaan alternatieven voor hoe we beter en langer thuis kunnen wonen.”

Man slaapt nachtenlang naast zijn dode vrouw

Een hoogbejaarde man slaapt nachtenlang naast zijn dode vrouw. Voor zijn eigen bestwil, vinden dochters, zo kan hij er aan wennen dat zijn echtgenote overleden is. Echt gebeurd, zegt Janny de Heer uit Den Helder, die in de vorm van een sociale roman een boek schreef over ouderenmishandeling.

Didam-arrest zit Knarrenhof in de weg

In Stadskanaal is het idee voor een Knarrenhof op het gemeentehuis warm ontvangen, maar de gemeente wil de gedroomde locatie niet een-op-een aanbesteden. Stadskanaal vreest dat ze voor de rechter gesleept kan worden op basis van het ‘Didam-arrest’ als ze de grond alleen aanbiedt aan het wooninitiatief.

Geriater pakt verpietering aan

Ouderen in Haren dreigen te verpieteren. Een geriater ging op huisbezoek bij 80-plussers die er alleen voor staan en nam het initiatief voor een ontmoetingsplek. Naar een succesvol voorbeeld uit het in veel opzichten vergelijkbare Velp.

Zelfstandig wonen zou veilig moeten zijn

“Valpreventie is zeker van groot belang, maar zou minder urgent zijn als we onze ouderen niet laten wegkwijnen.” De regering zet in op langer thuiswonen voor ouderen, ook als daar extra zorg voor nodig is. Maar een 24-uurs toezicht is daarmee niet gerealiseerd.

Ondersteuning mantelzorgers levert geld op

Een beetje investeren in de vaardigheden van de mantelzorgers bespaart ons zorgkosten, stellen een medisch specialist en een hoogleraar ouderengeneeskunde. “Betere zorg met minder kosten: daar hebben we allemaal wat aan.”

Hoe het woningaanbod veranderen

Het woningaanbod in Vught sluit niet aan bij de wensen van senioren. Dat stelt Ouderen Samen in deze gemeente. Deze week is er een informatieavond met volgens de Gelderlander als onderwerpen: verhuizen of verbouwen, woningsplitsing of -delen, nieuwbouw van seniorenwoningen en bijzondere woonvormen.

Opbloeien op zorgboerderij

Ouderen blijven langer fit als ze op een zorgboerderij wonen in plaats van in een verpleeghuis, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht. “Ze kunnen langer blijven doen wat ze deden.”

Proces om zelf te beslissen over de dood

Mensen moeten zelf kunnen beslissen over hun levenseinde. Dat is de inzet van dertig eisers in het proces tegen de staat dat Coöperatie Laatste Wil heeft geïnitieerd. “Een incontinente kat krijgt een spuitje en mag gaan hemelen. Maar bij de mens moet het allemaal zo ingewikkeld.”

Roeien met de riemen die we hebben

Er is een nieuwe, herziene versie van het boek over zorgethiek van Inge van Nistelrooij, docent aan de Universiteit voor Humanistiek. Ze stemde het af op de verschraling in de zorg. “Het is roeien met de riemen die we hebben.” De maatschappij heeft volgens Van Nistelrooij een blinde vlek voor de zorg.

Geef korting van 100% op sportclubs

Geef gepensioneerden korting op sportscholen, zwemgroepen, wandel-, sport- en dansclubs, schrijft een lezer van de Telegraaf. “Liefst een korting van 100 procent. Gegarandeerd dat de kosten van de gezondheidszorg dalen en een cursus valpreventie niet meer nodig is.” De financiering zou kunnen door de zorgpremie op jaarbasis met 2 euro te verhogen.

KBO Limburg naar andere koepel

KBO Limburg wil zich aansluiten bij de Koepel Gepensioneerden en uit de landelijke KBO stappen. KBO Sittard wil uit KBO Limburg stappen, de leden blijven wel lid van de landelijke organisatie. Maar de K verdwijnt in Sittard.

Vierkant achter de nieuwe pensioenwet

“Nog langer wachten met deze vernieuwing is geen optie en levert niets op”, schrijven organisaties van werkgevers, werknemers en pensioenfondsen.  Als pensioenspecialisten en -bestuurders staan zij vierkant achter de nieuwe pensioenwet. De Seniorencoalitie vindt dat minister Schouten de komende tijd moet benutten om duidelijkheid te geven aan miljoenen gepensioneerden.