Senioren Journaal van dinsdag 11 oktober

Hulp gepensioneerde bankmedewerkers

Iedereen met vragen over bankieren kan vanaf volgende week wekelijks terecht bij een speciaal inloopspreekuur in bibliotheken in Utrecht, Rotterdam en Deventer. Het gaat om een pilot waarbij gepensioneerde bankmedewerkers als vrijwilliger klaar staan om mensen in kwetsbare posities op weg te helpen.

Oplopende wachttijden knie, heup en staar

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft gekeken naar de toenemende wachttijden van een heupvervanging, knievervanging en een staaroperatie. In de afgelopen drie maanden ziet de NZa grote verschillen tussen ziekenhuizen, universitair medisch centra (umc) en zelfstandig behandelcentra (zbc).

Geen borrel meer bij bingo en breiclub

Kaartavonden, bingo’s, een breiclub; er is meermaals per week iets te doen in de recreatieruimte van flat Nieuw Zernike in Rotterdam. Daar drinken ze graag een biertje of wijntje bij. Wooncorporatie Woonstad wil het alcoholgebruik van de ouderen aan banden leggen. Ze mogen nog tien keer per jaar aan licht alcoholische drankjes nippen. “We vinden het betuttelend”, zegt de bewonerscommissie tegen Rijnmond.

WhatsApp en Facebook meest gebruikt

Onderschat de digitale kennis van senioren niet, meldt Marketingfacts. Vier op de vijf ouderen zijn op minimaal één social media platform actief. Het meest gebruikt worden WhatsApp en Facebook. Vooral omdat hiermee het contact kan worden onderhouden met oud-collega’s, verre familie en de kleinkinderen.

Woningfinanciering gunstiger voor senior

Senioren kunnen een nieuwe woning vaak deels financieren met overwaarde en mogen in veel gevallen ook hun oude hypotheekrente meeverhuizen. Zij betalen de huidige hoge rente dan alleen over een stuk extra hypotheek als zij dat nog nodig hebben, aldus uitleg van Van Bruggen Adviesgroep in de Telegraaf.

Hoezo oud?!

Wanneer ben je oud? Met 66, 76 of 86….? De Limburgse zender L1 laat een serie portretten van zien Limburgse senioren met een gezamenlijke noemer: ze willen niet oud genoemd worden. Zoals Eric,  jeugdhulpverlener in ruste. Als jongetje droomde hij van een baan als postbode. En omdat “helemaal niks doen” ook niet alles is, besloot hij nu een paar uurtjes in de week postbezorger te worden.

Maak de looppaden veiliger

Aangezien beweging en mobiliteit belangrijk zijn voor ouderen ligt er een belangrijke taak voor de gemeenten, schrijft een lezer van de Telegraaf: Controleer de bestrating, er zijn ongelooflijk veel stoepen met scheefliggende tegels, losse tegels, tegels die door boomwortels omhoog zijn gedrukt enz. “Maak de looppaden veiliger.”

Hulp bij dementie na de diagnose

Ruim 40 jaar onderzocht Rose-Marie Dröes psychosociale hulpverlening aan mensen met dementie. Vandaag neemt zij afscheid als hoogleraar én introduceert zij de Academische Werkplaats Hulp bij dementie na de diagnose. “Er ligt een enorm potentieel om het welzijn van mensen met dementie en hun naasten te verbeteren.”

Financiële sector kan fikse stoot hebben

De inflatie kan langer hoog blijven dan we denken. En dat betekent meer economische pijn, waarschuwt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, volgens het AD. Maar de financiële sector kan een fikse stoot hebben, is de conclusie van een stresstest onder banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Dat betekent bijvoorbeeld dat ook bij een flinke recessie de pensioenen kunnen worden betaald.

Zorgbureaucratie neemt nog steeds toe

Het kabinet, het zorgpersoneel zelf; allemaal bombarderen ze het al jaren tot topprioriteit: minder bureaucratie in de zorg. Toch neemt de administratieve last voor zorgpersoneel alsmaar toe. Waarom is het zo moeilijk te stoppen? De Volkskrant beschrijft het gevecht over artikel 4.1 van de Regeling transparantie zorgaanbieders casemanagement dementie als voorbeeld en zet er een rood stempel op: overbodig?

Niemand recht op eeuwige gezondheid

‘Ziekte en dood horen bij het leven, en niemand heeft een recht op eeuwige gezondheid.” Dat stelt Anniek de Ruijter, sinds september hoogleraar Gezondheidsrecht en -beleid aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Toch willen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we onze gezondheid beschermen en bevorderen, van het individu, maar ook van de bevolking als geheel’. Maar hoe ver gaan we hierin?

Genoeg kennis ondersteuning mantelzorgers

Er is al genoeg kennis beschikbaar voor ondersteuning mantelzorgers, stelt Movisie. “Vanuit ervaringen met het Adviesteam Mantelzorg is bekend dat gemeenten behoeften hebben aan toegepaste kennis en concrete adviezen. “De oplossing zit in samenwerken én het benutten van kennis”, aldus Movisie.

Chief Nursing Officer in ouderenzorg

“Onze verzorgenden en verpleegkundigen weten heel goed hoe ze het werk willen organiseren. Daar moeten ze in een organisatie zeggenschap over krijgen.” De Chief Nursing Officer (CNO) kan daarvoor zorgen, aldus minister Conny Helder volgens RTV Drenthe bij Noorderboog in Meppel, waar intussen een CNO aan het werk is.

Welke zorg in de laatste levensfase

‘Juist in de laatste levensmaanden is het zorggebruik omvangrijk’, schrijft klinisch geriater Marcel Olde Rikkert (Radboudumc) in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde . “We streven in Nederland naar passende zorg en dat vraagt behalve om kwantitatief ook om kwalitatief onderzoek. Het gaat immers over de vraag welke zorg wij in onze laatste levensfase wenselijk vinden.”

Strijd om recht op waardig levenseinde

De Coöperatie Laatste Wil probeert samen met 29 eisers bij de Staat af te dwingen dat Nederlanders op waardige wijze een einde aan hun leven mogen maken. De Volkskrant laat zien hoe zich gisteren voor het gerechtsgebouw mensen verzamelden die na de zitting hun hoed afnamen ‘voor iedereen die een waardig levenseinde is onthouden’. Het AD meldt uit het betoog van de landsadvocaat: “De overheid moet voorkomen dat mensen uit het leven stappen, terwijl niet is vastgesteld dat hun doodswens stabiel en coherent is.”