Senioren Journaal van maandag 10 juni

Je moet het goed regelen voor jezelf

Uiteindelijk gaat het er om dat je je autonomie houdt, verbonden blijft met anderen én ertoe doet, wordt gemeld uit een bijeenkomst ‘Krachtig ouder worden’. ‘In de kern draait het om die 3 dingen. Of je het nu hebt over wonen, zorg, sociaal contact of vitaliteit.’

Hoe gaat het? Ruimte voor een praatje

Het Ben Sajet Centrum kijkt terug op een inspirerende middag over alledaagse attentheid in buurten en instellingen. In het kader van project De Architectuur van Alledaagse Attentheid is een publicatie uitgebracht over een Lang Leven Thuisflat.

72 en nog lang niet oud

Laten we ouderen eens níét bedlegerig of anderszins kwetsbaar in beeld brengen, bedacht een aantal fotografen. De 72-jarigen die zij beeld brachten van over de hele wereld, voelen zich niet oud, eerder ‘jonge senioren’.

Baas over ons (systeem van) ouder worden?

Ouderdom is óók een natuurlijk onderdeel van het menselijk bestaan, schrijft een student geneeskunde in een winnend essay. ‘Zijn wij de baas over ons (systeem van) ouder worden, of is het de baas over ons?’

Actie vroegpensioen politie

Alle politiebureaus met een publieksfunctie in het hele land gaan dinsdag 11 juni 24 uur lang dicht. De politiebonden voeren zo actie voor een ‘fatsoenlijk vroegpensioen’.

Worstelen met het web

Toeslagen aanvragen, bankieren, medicijngebruik bijhouden: het kan en móet soms allemaal online. Senioren zijn zeer digitaal vaardig, maar op het gebied van ouderen en internet is ook nog een wereld te winnen.

Thuis 24-uurszorg nog slecht geregeld

Om de zorgcrisis te beteugelen zet Amsterdam vol in op langer thuis wonen voor ouderen, met speciale flats met zorg in de buurt. Tijdens kantooruren gaat dat goed, maar in de avonden, nachten en weekenden is de zorg nog slecht geregeld.

Zuinigheid met vlijt!

Moeten ouderen geld dat ze overhouden gaan uitgeven? Waaraan dan? ‘Spaargeld geeft ook een gevoel van zekerheid. Als je extra hulp nodig hebt, dan staat er nog iets op de bank. Niemand weet hoeveel jaren hij/zij nog heeft.’

Geen robot maar menselijk contact

Worden ouderen straks gewassen door een robot? ‘Als je als oudere al niet meer helemaal voor jezelf kunt zorgen is al erg genoeg, maar dan hulp van een robot, ik moet er niet aan denken.’

Slim slot veiliger dan sleutelkastje

Tien thuiszorgorganisaties gaan gebruikmaken van een slim slot dat een fysieke sleutel overbodig maakt. In het slot wordt een nieuwe cilinder aangebracht, waarna de deur met een speciale app geopend kan worden.

Met dementie niet abrupt naar verpleeghuis

Door mensen met dementie niet van de ene op de andere dag in een verpleeghuis te plaatsen, kan veel emotioneel leed worden voorkomen. Onderzoekers pleiten voor een veel geleidelijkere overgang van de thuissituatie naar het verpleeghuis.

Verplicht helm dragen omgekeerde wereld

‘Een verplichte fietshelm als antwoord op het hoge aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer? Dat is alsof we weer terug in de tijd gaan.’ Stop met symptoombestrijding, ‘en laten we de schuld ook zeker niet bij het slachtoffer leggen’.