Zijn wij baas over ons systeem of omgekeerd

De vergrijzing slaat toe. Over hoe we daarmee om moeten gaan schreef student geneeskunde Judith Diepstraten een essay, dat de jaarlijkse essaywedstrijd van de Veerstichting  won en dat is gepubliceerd in het FD.

“Zijn wij de baas over ons (systeem van) ouder worden, of is het de baas over ons”, vraagt Judith Diepstraten zich af in haar essay in het FD. “Moeten we de strijd aangaan met onze fysiologie, waarbij we ons lichaam blijven versterken en onze gezondheid optimaliseren? Voor veel mensen lijkt dit onhaalbaar, gezien de levensstijl of voedingskeuzes die zij eropna houden. Of moeten we, vanuit de ethiek gezien, vragen stellen over de technologie en medicatie die we inzetten om onze levens tot het uiterste te rekken? De wetenschap presenteert voortdurend nieuwe oplossingen, maar moeten we alles wat mogelijk is nastreven? “

Acceptatie

Ouderdom is óók een natuurlijk onderdeel van het menselijk bestaan, aldus Diepstraten in het FD. “Net zoals een plant groeit, bloeit en veroudert volgens zijn eigen ritme en seizoenen, zo leeft ook de mens. Dit impliceert een zekere mate van overgave aan de cycli van het leven, en een acceptatie van verandering en eindigheid als intrinsieke aspecten van ons bestaan.”