Hofje van vroeger met gemakken van nu

Een aantal bewoners, tussen de 70 en 85 jaar oud, in Wijk aan Zee droomt van een vorm van groepswonen. Vitaal wonen is wat ze willen, schrijft het Noordhollands Dagblad.

De groep bezocht talloze groepswoonvormen om uit te vinden wat het best bij hun past. “Er is veel belangstelling voor projecten als Knarrenhofje, WIJ IJmuiden, Kralingerwoud of Elsbeek. Woonvormen die ideaal zijn voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven en steeds minder op mantelzorg en kinderen kan terugvallen.”

Zoals de hofjes van vroeger maar met de gemakken van nu, aldus het Noordhollands Dagblad. “Veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar wat geen verplichting moet zijn. We willen zelfstandig zijn.”

Zonder grond geen plan

In 2022 stopte het contact met de gemeente. “Dat had te maken met het feit dat we geen kaart of bouwtekening konden overhandigen. Het was de bedoeling dat we situatietekeningen, inclusief maatvoering moesten laten zien. Daarnaast ook plattegronden van de bouwlagen van het gebouw en gevelaanzicht van de bestaande en nieuwe situatie. Dat was een brug te ver voor ons. We hadden immers geen toezegging voor gebruik van een stukje grond. Dan kun je ook geen plan maken.” Intussen heeft de groep een stukje grond op het oog hebben is eigendom van de gemeente, wordt gemeld in het Noordhollands Dagblad. “Dat trekkersveldje heeft een perfecte liggen ten opzichte van openbaar vervoer, Dorpshuis De Moriaan en supermarkt.”