72 en nog lang niet oud

Laten we ouderen eens níét bedlegerig of anderszins kwetsbaar in beeld brengen, bedacht een aantal fotografen verbonden aan het internationale fotoagentschap VII (Seven). De 72-jarigen die zij beeld brachten, voelen zich niet oud, eerder ‘jonge senioren’, schrijft NRC bij een selectie van de foto’s.

Tina Dunkley (72) uit Atlanta, Georgia trekt elke ochtend baantjes in een buitenzwembad. Nguyen Thi Lan (72) uit Tram Chim, Vietnam staat op om vier uur voor haar dagelijkse portie ochtendgym. En Einar (72) uit Maarssen, Utrecht springt het water in met een salto.

Vergrijzende wereld

De drie fotografen grasduinden door de statistieken en zagen volgens NRC dat de wereld zo snel vergrijst dat in 2030, de piepjonge gemiddelde leeftijd van Afrikanen ten spijt, een op de zes aardbewoners een zestigplusser is. Een jaar geleden lanceerde het drietal de website 1in6by2030.com die in zeven jaar tijd zo’n vijftien fotografische hoofdstukken over ouderdom moet bevatten. Te beginnen met 72-jarigen, de gemiddelde wereldwijde levensverwachting. Elke fotograaf mocht intekenen. De website is een jaar later 33 inzendingen van over de hele wereld rijker, deelnemende fotografen geven zelf tekst en uitleg.

Dicht bij huis

Hoe voelt het om 72 te zijn, waar kijkt u naar uit en wat zijn uw grootste zorgen, vroegen alle fotografen aan hun ‘modellen’. Waarna zo’n beetje alle 72-jarigen dicht bij huis bleven.