Senioren Journaal van donderdag 10 augustus

In de nacht is alles anders

’s Nachts functioneren hersenen anders, legt een huisarts uit: Werkelijkheid en fantasie lopen door elkaar. Soms zodanig dat delieren ontstaan. Met name zieke ouderen zijn heel kwetsbaar voor deze nachtelijke psychosen.

Zijn 4.000 stappen genoeg?

Voor velen is 10.000 stappen per dag een bijna magisch getal. Nieuw onderzoek laat zien dat 4.000 stappen zetten al voldoende kan zijn om gezond te blijven. Belangrijk is in elk geval: vijf keer per week 30 minuten sporten.

Ina Brouwer (73) mikt op terugkeer in Kamer

Voormalig GroenLinks-lijsttrekker Ina Brouwer (73) hoopt na bijna dertig jaar op een terugkeer in de Tweede Kamer in de nieuwe roodgroene fractie van PvdA en GroenLinks. “Je moet het doen op momenten in je leven dat je iets te zeggen hebt.”

Slachtofferhulp bij seniorenvereniging?

Het bestuur van de seniorenvereniging in Thorn denkt dat zijn eigen voorzitter de kas heeft geplunderd. Bestuursleden liggen er al nachten wakker en zijn ‘helemaal van de wap’. Er wordt over gedacht Slachtofferhulp in te schakelen.

Goede ouderenzorg straks alleen voor rijken

De reguliere ouderenzorg komt steeds meer in de verdrukking. ‘De gemiddeld rijkste generatie ouderen ooit krijgt de meest schamele ouderenzorg ooit. Alleen de echt rijken kunnen het voor zichzelf regelen.’

Ouderen en kinderen samen in erfgoedproject

Alle basisscholen in de gemeente Bernheze doen binnenkort mee aan het erfgoedproject ‘Kende Gij Et’. Doel is om kinderen en ouderen met elkaar in contact te brengen via verhalen, herinneringen en voorwerpen uit het heden en verleden.

Geen helmplicht maar seniorenfiets

“Een algemene fietshelmplicht is geen antwoord op een probleem dat met ouderdom te maken heeft.” Als stabiliteit het probleem is, ligt een keuze voor een senioren- of driewielfiets meer voor de hand.

Japan veel 70-plussers parttime baan

Veel 70-plussers werken nog steeds in Japan. Ze hebben het geld hard nodig om hun kleine pensioen aan te vullen. Bovendien kan het bedrijfsleven niet zonder hen.

Dementie 2-daagse Naastencursus

Om naasten van thuiswonende mensen met dementie beter te begeleiden, lanceert Expertisecentrum Dementie een nieuwe 2-daagse cursus.“De kring van mensen rondom iemand met dementie is groter dan de partner alleen.”

Celstraf na aftroggelen bankpasjes

Een 19-jarige man uit Arnhem wist samen met twee anderen op sluwe wijze pinpassen en pincodes van bejaarde Arnhemmers afhandig te maken. De politierechter toonde zich furieus over de ‘ontzettende rotfeiten’.