Senioren Journaal van maandag 15 mei

Ouderdom mooiste fase van mijn leven

“Als je alleen maar je stinkende best doet om ouderdom voor je uit te schuiven, wordt acceptatie ingewikkeld”, zegt emeritus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman (69). “Ook nu valt er nog zoveel te ontdekken. Te leren.”

Niet de euro maar de oudere centraal

Zorg voor maatwerk door samenwerking, stimuleer dat in de tarieven en geef geen geld uit aan commerciële partijen geen ‘moeilijke’ zorg leveren. Oproep om niet de euro maar de oudere centraal te zetten en uiteindelijk minder euro’s uit te geven.

Staat gedaagd wegens indexatieschade

Zo’n tien miljoen Nederlanders hebben volgens een advocaat recht op een schadevergoeding van in totaal €137 miljard vanwege niet indexeren van de pensioenen. Een 84-jarige pensioengerechtigde daagt de Staat.

Samen beslissen met ouderen

“We zetten in Nederland hele mooie stappen op het gebied van samen beslissen met ouderen.” Dat zegt een onderzoeker die is benoemd tot bijzonder lector. “De wijkverpleging wordt een steeds belangrijkere partner voor ouderen.”

Onduidelijkheid over verpleegzorgwoningen

Er komen nauwelijks verpleeghuisplekken bij. Maar het alternatief – de zogenoemde verpleegzorgplek – komt niet echt van de grond. Bij woningcorporaties heerst nu vooral nog veel onduidelijkheid blijkt uit een rondgang van Pointer.

Pensioenleeftijd gemiddeld 65 jr en 8 mnd

In 2022 gingen volgens het CBS 84 duizend werknemers met pensioen, 12 procent minder dan een jaar eerder. Zij waren gemiddeld 65 jaar en 8 maanden oud.

Ouderenbeleid gemeente nauwelijks zichtbaar

De uitvoering van het ouderenbeleid van de gemeente Midden-Groningen ligt niet op koers om de gestelde doelen te realiseren. Dat is de conclusie van de rekenkamer Midden-Groningen.

Koudwatervrees voor open deuren

Het merendeel van de verpleeghuizen is nog potdicht, huiverig voor risico’s. De koudwatervrees voor open deuren “past in de hedendaagse hang naar een risicoloze, rubberen-tegelmaatschappij. Met een veel te hoge prijs.”

Als 100-jarige vaak als kind behandeld

“Je wordt vaak als een kind behandeld”, zegt een 100-jarige. “Dat blijkt alleen al uit de betuttelende manier waarop sommigen tegen je praten en dan denken ze dat je dat niet in de gaten hebt.”

Indienen pensioenbezwaar nu zinloos

Het nu indienen van een bezwaarschrift tegen de Wet toekomst pensioenen bij pensioenfonds ABP levert volgens de Nederlands Politiebond geen enkele juridische bescherming op als de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel tot individuele pensioenschade leidt.

Boerderijwonen makkelijker maken

“Boerderijwonen is een aparte vorm van wonen; je woont in het buitengebied met een handvol huishoudens bij elkaar, waarmee je het erf deelt en naar wie je omkijkt.” Maar regeltjes houden het nog tegen.

Hoe voorbereiden op oude dag met dementie

Onderzoeksprogramma Pointer geeft vijf tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden na de diagnose dementie: 1. Verhuis op tijd; 2. Wen aan je buurt; 3. Blijf sociaal en fysiek actief; 4. Kies een vertegenwoordiger; 5. Goed Internet.