Staat gedaagd wegens indexatieschade

Al jarenlang woedt er een fel debat tussen economen en andere experts over de beste en eerlijkste rekenrente die kan worden gebruikt voor de pensioenfondsen.

Jurist Jos Wouters gaat volgens de Telegraaf een stap verder: hij stelt dat de huidige rekenmethode juridisch niet klopt en dat de overheid fout zit. En daarom zo’n tien miljoen Nederlanders recht hebben op een schadevergoeding van in totaal €137 miljard.

Ondeugdelijke wetgeving

De Nederlandse Staat wordt gedaagd door de 84-jarige pensioengerechtigde John Bakker, met achter hem de stichting PensioenVoldoen (waarvan Henk Krol bestuurder en woordvoerder is). Uit naam van Bakker eist advocaat Wouters compensatie van indexatieschade. Bakker zou nog €26.000 tegoed hebben van zijn pensioenfonds. “In de periode van 2008 tot in 2019 is zijn pensioen op basis van ondeugdelijke wetgeving niet gecompenseerd.”

Verkeerde rekenmethode

Wouters daagt volgens de Telegraaf niet de pensioenfondsen, maar de Staat der Nederlanden. “Want die heeft de kardinale fout gemaakt bij de invoering van de Pensioenwet 2007.” De advocaat stelt dat er daardoor jarenlang een verkeerde rekenmethode is gebruikt om dekkingsgraden van pensioenfondsen vast te stellen. „Die waren door de berekening laag, zodat vanaf 2008 tot en met 2021 op grote schaal indexatieschade is geleden.”