Ouderdom mooiste fase van mijn leven

Hoewel mensen steeds ouder worden en langer fit blijven, wil niemand met ouderdom geassocieerd worden, aldus emeritus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman (69). Terwijl, zegt ze in AD Magazine, ouderdom óók een periode is van bezinning en bezieling, verdieping. “Ik vind dit de mooiste fase van mijn leven, ook nu valt er nog zoveel te ontdekken. Te leren.”

Angst voor ongemak, ziekte, dood

Waarom is ons beeld van ouderdom toch zo negatief? Woertman denkt dat het primair angst is voor ongemak, ziekte, de dood. “Alsof je naar jezelf kijkt in de toekomst. Van veel dingen kun je zeggen: dat gaat mij niet gebeuren, maar iedereen wordt wél oud.” Het accepteren dat pijn ook bij het leven hoort, bijvoorbeeld, dat we dingen niet in de hand hebben, vinden veel mensen ondraaglijk, merkt Woertman op in AD Magazine.

Niet voor je uit schuiven

En dan ben je ineens oud. “Dan kun je er niet meer onderuit. Het leven bood jou tijd om daar een beetje aan te wennen hè, want het gaat best traag, ouder worden. Ik zeg bijvoorbeeld dat ik in mijn zeventigste levensjaar ben. Expres, ik ben 69, dan wen ik vast aan het idee. Maar als je alleen maar je stinkende best doet om ouderdom voor je uit te schuiven, wordt acceptatie ingewikkeld.”

Leugen van de reclame

De meeste mensen zien ouderdom niet als een maatschappelijk, maar als een individueel probleem, zegt Woertman in AD Magazine. “Dat is precies de leugen van de reclame en de cosmetische industrie. Die suggereren keihard dat verval helemaal niet nodig is, dan heb je gewoon niet genoeg je best gedaan. Toch te veel wijn gedronken, toch te laat naar bed gegaan. Toch je gezicht niet elke avond met twee soorten crème schoongemaakt en niet genoeg granaatappelpitjes gegeten. Dat is het gemene.’