Senioren Journaal van maandag 9 januari

Je huis opeten? Eet smakelijk!

De overwaarde van je koopwoning kun je ’opeten’, om bijvoorbeeld pensioen aan te vullen of een nieuwe auto te kopen. Er zijn vier speciale ’opeethypotheken’. Die blijken volgens de Consumentenbond duur: het kan goedkoper. In een artikel op NU.nl leggen experts uit dat je best een grote overwaarde moet hebben en dat de opeethypotheek vooral interessant is voor ouderen met een laag inkomen.

Gevolgen verkeersletsel onderschat

Van de verkeersslachtoffer belanden zwaargewonde ouderen minder vaak dan jongeren in een level-1-traumacentrum, constateert een traumachirurg. ‘De ernst van hun verwondingen wordt denk ik vaker onderschat.’ Bij een kwetsbare oudere leidt bijvoorbeeld een breuk eerder tot complicaties.

Veel patiënten geen vitamine D meer

Apothekers zien dat veel patiënten geen vitamine D van de apotheek meer willen, nu ze er zelf voor moeten betalen. ‘Met valpartijen en meer botbreuken tot gevolg.’

Thermostaat extra terug

Haarlemse huishoudens hebben in 2022 10,7 procent minder aardgas verbruikt dan de voorgaande jaren. Dat volgens het Haarlems Dagblad blijkt uit de meest recente cijfers van netbeheerder Liander. Ouderen draaiden de thermostaat wat extra terug: er werd iets meer gereduceerd in buurten met veel inwoners van 65 jaar en ouder.

Hoe oud zou u willen worden?

De officieel oudste mens ooit overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd. Intussen wordt er al jaren niemand meer ouder dan 116 jaar. Wel blijft de gemíddelde levensverwachting toenemen. Dagblad Trouw bericht over de onsterfelijkheidsindustrie en stelt de lezers de vraag: Hoe oud zou u willen worden?

Niets mis met bezuinigen op maaltijden

De reacties op het nieuws over bezuinigingen op de maaltijden van een zorgcentrum in Delft waren niet mals. En terecht, schrijft een AD-columnist: Tenminste… het was terecht geweest als de soep ook echt zo heet zou worden gegeten als die werd opgediend. En dat blijkt niet het geval. Sterker, de porties die ze in dit zorgcentrum willen aanbieden, zijn echt helemaal prima.

Veel succesverhalen over datingsite

“Over 50plusmatch.nl lees ik veel succesverhalen”, antwoordt AD’s ‘lieve Debby’ een 68-jarige briefschrijfster. “Maar misschien past ourtime.nl, vooral populair onder 60- en 70-plussers, iets beter in jouw straatje.” “Houd moed, want romantiek heeft geen houdbaarheidsdatum!”

Pensioenfonds, die buffer is van ons

Pensioenuitvoerders moeten van het nieuwe pensioenstelsel een realistisch beeld schetsen, zegt toezichthouder AFM in EenVandaag: Het paradijs is niet aangebroken. Follow the Money beschrijft hoe er strijd ontstaat rond de compensatie voor werkenden. Verenigingen van gepensioneerden zullen ongetwijfeld zeggen: die buffer is van ons, die mag niet daarvoor niet worden gebruikt.

Stervende incontinent? Eerst intakegesprek

Een verpleegkundige palliatieve zorg trok dit weekend veel aandacht met haar relaas wat er gebeurt als iemand incontinent raakt in de loop van het stervensproces. Om incontinentiemateriaal te krijgen is een ‘intakegesprek’ nodig met de patiënt ‘om te beoordelen of er inderdaad sprake is van incontinentie, hoe zwaar die incontinentie dan is en op hoeveel verschoningen je dan recht hebt’.

Drie woonhof locaties Domi Vivere

Projectontwikkelaar Domi Vivere wil aan de Dumontsdreef in Bergen op Zoom 28 appartementen bouwen waar ouderen zelfstandig wonen, maar wel omkijken naar elkaar. Omwonenden vrezen overlast en zijn faliekant tegen het plan. Domi Vivere heeft ook plannen voor een woonhof in Coevorden en Apeldoorn.

Senioren meer leren waarderen

“We moeten echt ervoor zorgen dat we oudere werknemers zoveel mogelijk behouden”,zegt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip in EenVandaag. “Voor mijn gevoel zien we de voordelen van oudere medewerkers vaak over het hoofd. Het is belangrijk dat we senioren meer leren waarderen.”

Robot wordt nooit zorgmedewerker

Het idee dat robots meerdere rollen zouden kunnen vervullen moeten we loslaten, zeggen experts. “Tien jaar geleden keken we uit naar robots die mensen uit bed konden helpen en begeleiden van de ene naar de andere kamer. Ze zouden net als echte zorgmedewerkers alles van A tot Z op zich nemen. Dat gaat niet gebeuren.”

Hardlopen is zo goed voor een mens

Er werd hard geklapt voor de winnaars, maar ook de 76-jarige Henk Vos uit Bergen kreeg een heldenontvangst. Hij ging, na bijna vier uur de elementen tijdens de halve marathon van Egmond te hebben getrotseerd, van de 12.000 deelnemers als allerlaatste over de streep. “Ook al ben je ver in de zeventig, als je wilt en ervoor gaat, kun je nog gewoon een halve marathon lopen”, vertelt hij in de Telegraaf. “Hardlopen is zo goed voor een mens.”

In het ziekenhuis zeiden ze iets anders

Een huisarts die een patiënt ziet en/of spreekt die uit het ziekenhuis naar huis is gekomen voor een palliatief traject, treft soms enkel vraagtekens. “Mensen komen thuis en verwachten dat alles klaar staat, maar dan is er nog niks. ‘In het ziekenhuis zeiden ze iets anders’, hoor ik dan.” De huisarts beschrijft bij Medisch Contact hoe informatieverwerking een stuk selectiever wordt als het einde nadert en hoe belangrijk het daardoor is na te denken over de woorden die je kiest.

Recordaantal houdt het hier voor gezien

Nooit eerder verlieten zoveel mensen Nederland. In 2022 emigreerden 174.000 mensen, meldt het AD. Ook pensionado’s kiezen steeds vaker voor een bestaan in een ander land. “Ouderen zijn steeds langer fit en durven de stap te nemen, ook omdat in landen als Spanje de gezondheidszorg steeds beter wordt.”