Senioren Journaal van woensdag 9 augustus

Nuttig zijn niet zo benadrukken

Als gepensioneerde weer actief worden op de arbeidsmarkt? “Ik ben bang dat het benadrukken van nuttig moeten zijn mede gaat betekenen dat de pensionado die dit niet meer kan of wil, als nutteloos wordt gezien.”

Wiet kweken in plaats van kaartje leggen

Twee verdachten (mannen van 73 en 72 jaar) zijn gearresteerd in verband met het runnen van hennepkwekerijen. Dit zou passen in een trend die al jaren gaande is: ouderen worden steeds crimineler.

Meer ouderen, toch minder niet-werkenden

Ondanks de vergrijzing van de bevolking nam het aantal personen zonder betaald werk in de afgelopen twintig jaar af. Weliswaar groeide het aantal 75-plussers, maar daartegenover stond een daling van het aantal kinderen en niet-werkenden.

Netwerk Vitaliteit nieuwe woonvormen

Wat zijn de medische, maatschappelijke en financiële effecten van geclusterde woonvormen. Het onderzoek hiernaar wordt opgetuigd door Netwerk Vitaliteit (o.a. woningbouw, zorgverzekeraars, banken, gemeenten, ouderenorganisaties).

Ook PostNL aast op ouderen

Het lukt PostNL niet om vacatures voor de postbezorging snel te vervullen. “We doen er alles aan, bijvoorbeeld rekrutering in verschillende doelgroepen zoals studenten, ouderen en statushouders.”

Amsterdam door de ogen van ouderen

Op 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. “Voor een bijzondere interviewserie zijn we op zoek naar Amsterdammers die volgend jaar oktober 75 jaar oud zijn óf worden”, laat de gemeente weten.

Nooit te oud om te ondernemen

Op de arbeidsmarkt mogen ook ouderen zélf wel wat meer reflecteren op hun actuele kennis en kunde en vooral ook flexibiliteit. “En als niemand je ’wil’, dan begin je toch een eigen bedrijf?”

Vaak geen geld voor dokter, fysio of tandarts

Een op de vijf Nederlanders die zorg nodig hebben ging in 2022 niet naar de arts omdat ze het niet konden betalen. Zorg mijden gebeurt vooral bij mondzorg (45 procent) en fysiotherapie (23 procent).

Vegetariërs veel meer kans op gebroken heup

Zowel mannen als vrouwen die een vegetarisch dieet volgen, hebben 50 procent meer kans om hun heup te breken dan mensen die regelmatig vlees eten. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit zo is, maar de cijfers liegen niet.

Wat doet je DNA met medicijnen

Afgelopen maand kregen Lifelines NEXT deelnemers hun farmacogenetisch paspoort aangeboden. In dit paspoort staat wat je DNA doet met medicijnen. In totaal krijgen 15.000 Lifelines deelnemers hun farmacogenetisch paspoort in het komende jaar aangeboden.