Vaak geen geld voor dokter, fysio of tandarts

Een op de vijf Nederlanders die zorg nodig hebben ging in 2022 niet naar de arts omdat ze het niet konden betalen. Zorgkosten raken de levens van chronisch zieken. Soms moet ook de verwarming lager, of boodschappen goedkoper. Dit komt volgens het AD naar voren uit onderzoek door Patiëntenfederatie Nederland.

De deelnemers van het onderzoek zijn10.056 leden van het Zorgpanel van de Patiëntenfederatie. Dit zijn veelal mensen die zorg nodig hebben. Van de deelnemers heeft 90 procent een aandoening, voornamelijk hart- en vaatziekten, een vorm van reuma, een longaandoening of een lichamelijke beperking.

Meer risico sociaal isolement

De 21 procent die aangeeft zorg te mijden, doet dat volgens het AD vooral bij mondzorg (45 procent) en fysiotherapie (23 procent). Dit pakte voor ruim de helft vervolgens negatief uit; zo hadden mensen last van pijn of klachten. Voor een groter deel (62 procent) zorgde het mijden van zorg voor extra stress, angst of minder mobiel zijn. Daardoor nam het risico toe om in een sociaal isolement te geraken.

Stapeling van kosten

Zes op de tien deelnemers aan het onderzoek hadden te maken met extra zorgkosten voor bijvoorbeeld vervoer, aanpassingen aan hun huis, een speciaal dieet of het gebruik van extra energie bij mensen die door ziekte aan huis gebonden zijn. In deze huishoudens, waar de kosten dus oplopen, wordt méér zorg gemeden dan in huishoudens waar geen ‘zorgkostenstapeling’ plaatsvindt.\

Zorg mag wat kosten

In een commentaar schrijft het AD dat de komende verkiezingen een uitgelezen moment zijn om opnieuw te bezien waar we met onze gezondheidszorg naartoe willen. “Als kwetsbare groepen zorg mijden – met alle schadelijke gevolgen van dien – dan is het verlagen of schrappen van eigen risico en eigen bijdragen verdedigbaar. Goedkoop zullen die ingrepen echter niet zijn. Laat staan gratis. Zorg kost nou eenmaal geld. Of laten we liever zeggen: zorg mag wat kosten.”