Nooit te oud om te ondernemen

Niet meer willen werken na je 60ste is gewoon asociaal, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in zijn Telegraaf-column. De essentie is daarbij voor hem dat we de komende 15 tot 20 jaar zo’n 100.000 arbeidsplekken per jaar verliezen als gevolg van vergrijzing en ontgroening. “De essentiële vraag is dus gewoon: wie gaat het werk doen?”

“De zorg, het onderwijs, wie regelt dat voor jou en je (klein)kinderen als jij met vroegpensioen gaat? Wie vult de supermarkt, zorgt voor veiligheid en bemant de horeca? Want juist (vroeg) gepensioneerden hebben alle tijd (en blijkbaar het geld) om daar gebruik van te maken.”

Meer flexibiliteit ouderen nodig

De werkgevers moeten vooral ook anders moeten kijken naar de arbeidsmarkt, de vakbonden moeten daarop inzetten en de overheid moet dat nog beter faciliteren, aldus de columnist van de Telegraaf. Maar ook ouderen zélf mogen van hem wel wat meer reflecteren op hun actuele kennis en kunde en vooral ook flexibiliteit. “En als niemand je ’wil’, dan begin je toch een eigen bedrijf? Nooit te oud om te ondernemen. En ondernemers gaan niet met pensioen…”

Met dikke gouden handdruk op je 58e eruit

Iemand schreef de Telegraaf-columnist: Na 38 jaar keihard (?) werken (bij een bank, en dat tot 2012 in de ’gouden jaren’), en er dan genoeg van hebben en met een dikke gouden handdruk op je 58e ’eruit kunnen’. Gommer: “Dit geeft precies het euvel aan wat ik duidde.”