Senioren Journaal van vrijdag 8 september

Oud genoeg om wijs te kiezen!

Senioren Netwerk Nederland roept iedereen op om op 22 november  in het stemhokje rekening te houden met de plannen die politieke partijen hebben voor ouderen en is daarvoor een landelijke petitie gestart: Oud genoeg om wijs te kiezen!

DenkTank over ouderen in vergrijzingsgolf

Jongeren van De Nationale DenkTank 2023 gaan onder leiding van consultants aan de slag voor oplossingen voor betekenisvol ouder worden, voor ouderen in de vergrijzingsgolf.

Laat senioren langer doorwerken als ze willen

“Sommige werknemers zijn niet te stoppen.” Dat is de slogan waarmee demissionair minister van Sociale Zaken Karien van Gennip de komende tijd de boer op gaat. Zij wil dat pensioengerechtigden die graag door willen werken dat ook kunnen.

Geen vaste parkeerplaats voor de deur

Oudere bewoners van een flatgebouw in Rosmalen vragen om eigen parkeerplaatsen. De gemeente wil daar niet aan: parkeerplekken moeten zoveel mogelijk dubbel worden gebruikt.

Pensioenadvocaat krijgt het druk

‘Wie snapt straks nog dat nieuwe pensioenstelsel? Bijna niemand, vrees ik.’ Een pensioenadvocaat verwacht veel werk te krijgen. ‘Want mensen zullen niet accepteren dat hun pensioengeld minder waard wordt.’

Genuanceerder kijken naar bevolkingspiramide

De groep 30 tot 55 jaar is in 2040 groter dan de groep van 70-plus. Pleidooi om wat genuanceerder naar de bevolkingscijfers te kijken en ouderen minder te discrimineren.

Opa en oma krimpen als je hen weinig ziet

Een studie van meer dan 800 kindertekeningen geeft aan dat kinderen tijdens de piek van de covidpandemie een negatievere kijk kregen op oudere mensen: de afgebeelde personen werden tot wel 33 procent kleiner.

Ouder en wijzer worden doe je samen

Vrijwilligers bij Wij Ouder Wijzer in Amsterdam-Oost  zetten zich in om een sfeer te creëren waarin senioren persoonlijke verhalen met elkaar kunnen delen. “Het is vooral bedoeld om er samen achter te komen wat kwaliteit van leven voor jou betekent.”

Geef de langzame fietser het fietspad

‘Gebruik bestaande wegen om ruimte te bieden aan fietsers die meer dan 20 kilometer per uur rijden, en gun het langzame verkeer de fietspaden.” Pleidooi voor een veiliger fietsland.

VanThuisUit houdt ouderen uit verpleeghuis

Met het nieuwe zorgconcept VanThuisUit lukt het om ouderen zelfstandig en zelfredzaam thuis te laten wonen. In het Dag- & Doe-centrum VanThuisUit biedt tanteLouise zeven dagen per week een uitgekiend aanbod aan activiteiten.