Senioren Journaal van donderdag 8 juni

Financiële zorgen nemen af met leeftijd

Van de 18- tot 25-jarigen maakte in 2022 36 procent zich veel zorgen over de toekomstige, financiële situatie. Onder elke volgende leeftijdsgroep neemt dit aandeel af, tot 23 procent onder 75-plussers; zij maakten zich het minst vaak zorgen over hun financiële toekomst.

Grote belangstelling digitale weerbaarheid

De gemeente Overbetuwe heeft de eerste reeks bijeenkomsten Digitale Weerbaarheid Senioren afgesloten. De gemeente is verheugd over de grote belangstelling en kondigt nog drie bijeenkomsten aan in het najaar.

Falende commerciële huisartspraktijken

“Het is een bende.” Dat is de korte samenvatting van de problemen rond commerciële huisartsenpraktijken. “Er wordt niet geleverd wat contractueel is afgesproken: huisartsenzorg.”

Nog geen gordelroosvaccinatie

Het kabinet stelt geen geld beschikbaar om gordelroosvaccinaties vanaf volgend jaar op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad adviseerde in 2019 om ouderen vanaf zestig jaar te vaccineren tegen gordelroos, met name om de ziektelast door langdurige zenuwpijn te verminderen.

Zorg over vertraging bouwplannen

De Seniorencoalitie stuurt een brief naar de Tweede Kamer waarin grote zorg geuit wordt over de vertraging van de bouwplannen voor ouderen. “Dit kan grote gevolgen hebben voor de geplande seniorenwoningen, de vernieuwingen in woonvormen en voor de woningen bedoeld voor intensieve verpleegzorg.”

Verpleegzorg thuis clusteren

Zorgorganisaties die verpleegzorg thuis aanbieden, staan onder grote druk om te voldoen aan de toenemende vraag. Zorgmedewerkers rijden af en aan door de wijk om kwetsbare ouderen met een Volledig Pakket Thuis (VPT) te verzorgen.

Gemeenteraad verwerpt motie Knarrenhof

De Knarrenhof, die op het terrein van de voormalige Bladergroenschool in Paterswolde moest komen, komt er niet. Een motie om het college van Tynaarlo op andere gedachten te brengen, werd tijdens de raadsvergadering verworpen.

Hoe huishoudelijke hulp in de zomer

KwadrantGroep Fryslân weet niet zeker of ze mensen die huishoudelijke hulp krijgen deze zomer wel volledig kunnen helpen. “We vragen mensen ook om zelf met ons in gesprek te gaan om op zoek te gaan naar mogelijkheden om het werk dan anders te organiseren.”

Valpreventie in kwetsbare situaties

Over de ernst van de valproblematiek en specifieke valrisicofactoren bij ouderen met een lage sociaal-economische status en/of migratieachtergrond is nog weinig bekend. VeiligheidNL en Pharos zetten alles wat daar wel over bekend is op een rijtje.

Wetsvoorstel voltooid leven geen Plan 75

Overeenkomsten tussen de Japanse film Plan 75 en het Nederlandse wetsvoorstel voltooid leven? “Het vertroebelt de discussie als je Plan 75 en het wetsvoorstel zo op één hoop gooit.”

Sociaal gezicht en snelle zorg

Samen met inwoners en partners blijft de gemeente Hoogeveen prioriteit geven aan het sociale gezicht van Hoogeveen. “Er wordt gewerkt aan een sterke sociale basis met aandacht voor ondersteuning, preventie en snelle zorg.”