Falende commerciële huisartspraktijken

Vorige maand kwam het bericht dat een huisartspraktijk van de commerciële huisartsenketen Co-Med in het Brabantse Reusel per direct de deuren moest sluiten. De reden: geen personeel.

Hoewel het bedrijf voor de oorzaak daarvan graag verwijst naar het landelijke tekort aan huisartsen en doktersassistenten, blijkt uit onderzoeken van EenVandaag en de Volkskrant dat er grote interne problemen zijn. De korte samenvatting, zo schrijft huisarts Danka Stuijver in de Volkskrant: het is een bende.

Co-Med is niet de enige private-equitypartij die vastloopt op personeelstekorten. Centric Health, eigenaar van twaalf huisartspraktijken, kreeg onlangs een tik op de vingers van de Inspectie.

Disfunctionerende praktijken

Stuijver schrijft in de Volkskrant niet te begrijpen waarom zorgverzekeraars kleinere huisartspraktijken vaak streng controleren, maar disfunctionerende commerciële praktijken, waar op sommige dagen niet eens een huisarts aanwezig is, blijven uitbetalen met publiek geld. “Terwijl niet wordt geleverd wat contractueel is afgesproken: huisartsenzorg.”

Noodplan nodig

In Reusel hebben nabijgelegen huisartspraktijken alle Co-Med-patiënten overgenomen. De falende praktijk van Centric Health is teruggekocht door de voormalig praktijkhouder die het ‘niet langer kon aanzien’. Maar wat gebeurt er als meer commerciële praktijken omvallen? In dat geval zal brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland samen met de NZa met een noodplan moeten komen om ontwrichting van de gezondheidszorg te voorkomen. Eén ding is volgens huisarts Stuijver zeker: als straks tienduizenden patiënten tegelijk ‘huisartsloos’ op straat staan, kan niemand beweren dat dit als een verrassing komt.

Wegens omstandigheden gesloten

De Volkskrant publiceert, mede op basis van onderzoek van Danka Stuijver, vandaag ook een reconstructie: Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte. Een vrouw heeft medicatie nodig voor haar 93-jarige buurvrouw. Een man is uitgegleden onder de douche en wil geholpen worden. Maar de huisartsenpraktijk waar deze inwoners van het Brabantse Reusel hun zorg zouden moeten krijgen, is definitief dicht. ‘Wegens omstandigheden is de praktijk gesloten’, staat er op een briefje op het hek. Op het briefje staat nog wel een telefoonnummer, maar wie belt krijgt de voicemail.

Omstreden focus op digitale zorg

De praktijk is van Co-Med, een commerciële huisartsenketen met dertien vestigingen in het hele land. Een keten met een omstreden focus op digitale zorg. Patiënten klagen veelvuldig dat de praktijken nauwelijks bereikbaar zijn. Zowel de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd als de Nederlandse Zorgautoriteit doet onderzoek.