Senioren Journaal van woensdag 7 september

Robotstofzuiger bij huishoudelijke hulp

Tzorg, Cordaan Thuisdiensten en Axxicom zijn aan de slag met de robotstofzuiger. Momenteel hebben honderd cliënten in Amsterdam en Den Haag zo’n robotstofzuiger in huis. Het gaat nog om een proef, maar de bedoeling is duidelijk om ermee door te gaan.

Oppositie wil uitstel behandeling pensioenwet

Het overleg in de Tweede Kamer over de behandeling van de nieuwe pensioenwet moet volgens een groot deel van de oppositie worden uitgesteld. Het overleg staat voor maandag gepland, maar cruciale informatie ontbreekt, stellen oppositiepartijen. Uitstel van de behandeling van het wetsvoorstel zou leiden tot uitstel van de beoogde ingangsdatum, nu nog 1 januari aanstaande.

Noem 81-jarige niet hoogbejaard

Het Eindhovens Dagblad noemde een 81-jarige vrouw hoogbejaard. Twee lezers reageren: “Wij, 77 en 78, waren onaangenaam getroffen door het toevoegen van ‘hoogbejaard’. Een 80-jarige zeer vitale buurvrouw reageerde ook geërgerd.” De termen bejaard en hoogbejaard zijn volgens de beide lezers niet meer van deze tijd, geven een stereotiep beeld van de ouderen. “Er zijn zoveel verschillen.”

Of de vraag omlaag, óf de kwaliteit

Genoegen nemen met minder kwaliteit, kan de ouderenzorg toekomstbestendiger maken. “Een verpleeghuis dat bijvoorbeeld honderd mensen opneemt en het rapportcijfer 8 krijgt voor de zorgkwaliteit, kan er ook voor kiezen om 140 ouderen te verzorgen met het rapportcijfer 6.”

Bewust stoppen met eten en drinken

Voor mensen die plannen hebben om te stoppen met eten en drinken als middel om te overlijden publiceert de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde een brochure. Huisarts en onderzoeker Eva Bolt schreef deze naar aanleiding van interviews met mensen die bewust waren gestopt met eten en drinken, én hun naasten en zorgverleners, aldus Medisch Contact.

Minder vaak in de spits reizen

Ouderen in Rotterdam kunnen tijdens de spits voorlopig veel minder gebruik maken van de gemeentelijke vervoersdienst. Leerlingen gaan vanaf nu voor. Alleen voor urgente afspraken kunnen ouderen in Rotterdam tijdens de spits nog gegarandeerd gebruik maken van de gemeentelijke vervoersdienst, aldus de gemeente in Binnenlands Bestuur.

Ruimte maken voor Ontmoeting

Nu ouderen of mensen met een ziekte of beperking langer thuis wonen, is het van belang dan eenzaamheid wordt voorkomen. Dus benut de bouwopgave om socialere buurten te creëren. Dat is het gezamenlijke advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en het College van Rijksadviseurs, getiteld ‘Ruimte maken voor Ontmoeting’.

Bijeenkomst over ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling is nog vrij onbekend, aldus de gemeente Tilburg: Het is belangrijk dat meer mensen het herkennen en weten wat ze kunnen doen. Daarom is er op 18 oktober een gratis regionale bijeenkomst over ouderenmishandeling voor professionals en vrijwilligers die regelmatig contact hebben met ouderen.

Als senior gelovend in het leven staan

Op 12 oktober vindt in Bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt de Kloosterdag 2022 plaats, meldt KBO-Brabant. Het thema van de dag is “Als senior gelovend in het leven staan”, met lezingen over zingeving, levensmoed, geloofsontwikkeling en het beleven van geloof.

Kaag wil dat contant geld mogelijk blijft

Banken moeten ervoor zorgen dat mensen in de toekomst ook nog met munten en biljetten kunnen betalen. Dat schrijft minister Sigrid Kaag volgens het AD in een brief aan de Tweede Kamer. Financiële diensten moeten voor iedereen toegankelijk zijn en blijven, zeker met het oog op financieel kwetsbare burgers en bedrijven.

Geen zorghotel maar revalidatie

De Aafje zorghotels hebben een andere naam. Aafje Zorghotel, locatie Maasstad Ziekenhuis heet nu Aafje Revalidatie Maasstad. Aafje Zorghotel, locatie Franciscus Gasthuis heet nu Aafje Revalidatie Franciscus. “Deze namen passen beter bij de zorg die wij onze klanten op dit moment bieden. De focus komt meer te liggen op ‘zelf werken aan herstel’.”

Doortastend optreden buurmannen

Dankzij alert en doortastend optreden van twee buurmannen, is een hoogbejaarde vrouw een hoop leed bespaard gebleven, meldt de politie uit Heiloo. De buurmannen wisten te voorkomen dat hun buurvrouw werd opgelicht door zgn. ‘bankmedewerkers’.