Oppositie wil uitstel behandeling pensioenwet

Het overleg in de Tweede Kamer over de behandeling van de nieuwe pensioenwet moet volgens een groot deel van de oppositie worden uitgesteld.

Het overleg staat voor maandag gepland, maar cruciale informatie ontbreekt, stellen Kamerlid Pieter Omtzigt, BBB, JA21, SGP, PVV, SP, Volt, Denk en Partij voor de Dieren volgens het FD.

Komt van uitstel ook afstel?

Uitstel van de behandeling van het wetsvoorstel zou leiden tot uitstel van de beoogde ingangsdatum, nu nog 1 januari aanstaande. Met de Provinciale Statenverkiezingen in maart en daardoor mogelijk een andere samenstelling van de Eerste Kamer, zou dan van uitstel afstel kunnen komen, vrezen pensioenfondsen volgens het FD.

Petitie 61.792 handtekeningen

Pas de pensioenwet aan! Met die boodschap heeft de Seniorencoalitie een petitie met 61.792 handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. “De Seniorencoalitie heeft actief het overleg gezocht; met de minister, sociale partners, met jongerenorganisaties. Dat overleg heeft resultaat gehad, maar nog onvoldoende”, zei John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden bij de overhandiging.

Tijd nemen om het plan beter te maken

Minister Schouten stelt dat de Kamerbehandeling prima door kan gaan. Technisch gezien klopt dat misschien, schrijft de Telegraaf in een commentaar (met verwijzing naar de petitie van de Seniorencoalitie) , maar het gaat hier niet om een abstracte stelselwijziging maar om de bestaanszekerheid van veel mensen. “Als blijkt dat nog niet hard kan worden gemaakt dat dit nieuwe stelsel tot een koopkrachtiger pensioen leidt, dan zal meer tijd moeten worden genomen om het plan beter te maken.”

Protest terecht maar wel wat laat

Ook veel lezers zijn bang dat het nieuwe stelsel slecht uitpakt voor hun toekomstige pensioen, aldus de lezersrubriek van de Telegraaf naar aanleiding van de petitie van de Seniorencoalitie. “Iedereen kan op zijn/haar klompen aanvoelen dat het een financieel drama wordt voor gepensioneerden.” Het protest van de ouderenclubs wordt ook bestempeld als: terecht maar wel wat laat. “Als je beseft dat ouderen een flink machtsblok kunnen vormen is het schrijnend dat ze nu pas van zich laten horen.”

Nieuwe pensioenwet wordt catastrofe

Martin van Rooijen (fractievoorzitter van 50Plus in de Eerste Kamer) waarschuwt in de Telegraaf dat het kabinet een ’casinopensioen’ optuigt. “Bij de huidige lange rente van zo’n 2% is het in het bestaande stelsel al mogelijk de pensioenen fors te verhogen. Waarvoor is de nieuwe wet dan nog een oplossing?” De stelselwijziging leidt volgens de senator tot chaos en onoverzienbare kosten.