Senioren Journaal van dinsdag 7 februari

Bewust worden van wat je wel en niet kunt

Voorsorteren, dat is waar de woonadviseur van KBO Brabant op hamert tijdens huisbezoeken: Met zaken rekening houden om te voorkomen dat u valt. Je hoofd zegt nog 50 te zijn, maar je lijf is 80.

De ene 80-jarige is de andere niet

Na de State of the Union vandaag moet duidelijk worden of Joe Biden (80) zich opnieuw verkiesbaar stelt als president. De momenten waarop Biden belachelijk wordt gemaakt zijn ‘een vorm van ageism, ofwel leeftijdsdiscriminatie’.

Schaduwzijde van zo lang mogelijk thuis

Veel meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp. “Mensen worden geacht zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dit is de schaduwzijde ervan”, zegt de directeur van KBO-PCOB.

Slachtoffers mishandeling vaak niet in beeld

Als vijf procent van de ouderen met mishandeling te maken heeft, dan zijn er in de gemeente Nunspeet 86 slachtoffers. De wethouder schrikt ervan: “Dat zijn vaak mensen die wij niet in beeld hebben.’’

Samenwonen met je ouders

Is het huis van je (schoon)ouders te groot, hebben ze behoefte aan zorg of zijn ze eenzaam, dan is kangoeroewonen een mogelijkheid. Het FD houdt een enquête onder lezers.

Boze Bejaarden podcast en theater

Met de fictiepodcast Boze Bejaarden duikt theatergroep Wunderbaum het verzorgingshuis in. Het is tijd om in actie te komen, vinden de senioren in deze 8-delige serie.

Logeerzorg meteen al succes

Tien gemeenten en vier zorgaanbieders gaan het tweede jaar in van een pilot logeerzorg voor mensen met dementie. Het eerste jaar is vooral gebruikt om de basis goed te regelen. “En best met al behoorlijk succes.”

Kwart houdt valangst na gebroken heup

Een kwart van de ouderen met een gebroken heup heeft na drie maanden nog angst om te vallen. Een meerderheid herstelt hierdoor slecht en mijdt activiteiten, met als risico vereenzaming.

Ouden Huis voor doorstromers

“Als senioren doorstromen zorgt dat voor vrije plekken in de woningmarkt. Dan willen we de ouderen ook graag een geschikt appartement aanbieden.” Provincie Zuid-Holland geeft subsidie voor een Ouden Huis in Gouda.

Statiegeldactie voor Samen tafelen

Wie lege flessen inlevert bij de Albert Heijn in Dinteloord, kan deze maand kiezen om het statiegeld te doneren aan KBO Dinteloord. De KBO gebruikt het geld om de maaltijden van ‘Samen tafelen’ goedkoper aan te bieden.

Drugs en prostituees in seniorencomplex

Een stel uit een seniorencomplex verblijft een deel van het jaar in Spanje en laat dan hun dakloze zoon in het appartement wonen. Maandenlang feesten, met drugs en prostituees. Relaas van een wijkagent.

Wij ouderen zelf, 80+ ers in gesprek.

”Wij ouderen zelf” is een gespreksgroep voor mensen van 80 jaar en ouder in Amersfoort. “Vaak wordt er over ouderen gepraat, nu zijn zij zelf aan het woord.”

Burgerberaad voor gezamenlijk probleem

In de regio Zaanstreek-Waterland gaat een Burgerberaad op zoek naar nieuwe inzichten en oplossingen voor de wooncrisis. ‘We hebben een groot, gezamenlijk probleem dat we afzonderlijk van elkaar niet kunnen oplossen.’

Bezuinigingen op thuiszorg snel terugdraaien

“Het is onbestaanbaar dat de generatie die onze welvaartsstaat heeft opgebouwd, nu in de kou staat en fatsoenlijke zorg ontbeert”, schrijft de Telegraaf in een commentaar over de bezuinigingen in de thuiszorg.

Opa en oma mochten geld niet afpakken

Een opvallende uitspraak van het klachteninstituut voor de financiële sector: opa en oma openden voor hun kleinkinderen een spaarrekening, maar hieven die later weer op. De bank had daar niet zomaar aan mogen meewerken.