Senioren Journaal van woensdag 6 september

Campagne: bereid je voor op mantelzorg

“Een ding is zeker, we krijgen allemaal te maken met mantelzorg.” MantelzorgNL start een campagne speciaal gericht op de generatie 50 – 65 jaar waarvan de ouders binnenkort hulp nodig kunnen hebben.

‘Grijze druk’ op bevolking groeit

Het aantal ouderen dat recht heeft op de AOW-uitkering zal in 2040 met een miljoen zijn toegenomen, tot 4,6 miljoen AOW’ers. De Sociale Verzekeringsbank wil voor de AOW naar een eenvoudiger systeem.

Soms is leven beter dan genezen

De geneeskunde voor ouderen heeft een cultuurverandering nodig, zegt een hoogleraar. “Geneeskunde gaat om meer dan alleen genezen.” Vanuit het ouderenberaad klinkt: “Veel ouderen hoeven geen honderd te worden, ze willen gehoord worden.”

CDA nationaal bouwplan knarrenhofjes

Het CDA wil volgens het verkiezingsprogramma meer werk maken van combinaties van wonen en zorg. De partij wil een nationaal plan voor de bouw van knarrenhofjes als opvolger van het bejaardentehuis.

Babbeltrucs miljoenen buit

Oplichters maken in Nederland jaarlijks honderden miljoenen euro’s buit en het is vaak erg lastig het gestolen geld terug te krijgen. Dat zegt de coördinator Senioren & Veiligheid bij de politie. Vaak wordt gebruik gemaakt van een babbeltruc.

Hoe omgaan met onbegrepen gedrag

Hoe kun je zo goed mogelijk omgaan met onbegrepen gedrag bij ouderen met dementie? Dat is de belangrijkste kennisvraag die medewerkers in de ouderenzorg hebben.

Burgerinitiatief leven lang wonen

In Waalre zijn inwoners een burgerinitiatief gestart: senioren moeten gebruik kunnen maken van een beschermde woon- en professionele zorgomgeving, wanneer zij niet langer verantwoord zelfstandig kunnen wonen.

Proef met islamitisch wasritueel

De Rotterdamse ouderenzorgorganisatie Laurens begint deze maand met een proeftuin ritueel wassen. Steeds meer ouderen met een moslim-achtergrond hebben behoefte aan deze cultuursensitieve vorm van zorg.

Thuisgeluk, vijf inspiratielessen

“Liefdevolle thuiszorg leer je vooral in de praktijk, door te ervaren en door te doen.” Leyden Academy on Vitality and Ageing presenteert vijf Thuisgeluk-inspiratielessen van elk drie minuten, ontwikkeld voor de mobiele telefoon.

Digitale puzzels verbeteren geheugen

Uit onderzoek blijkt dat oudere volwassenen die digitale puzzelspellen spelen een beter concentratievermogen hebben dan oudere volwassenen die geen digitale spellen of een ander soort spel spelen.