Burgerinitiatief leven lang wonen in Waalre

In Waalre zijn drie inwoners een burgerinitiatief gestart, omdat zij vinden dat senioren in hun gemeente moeten kunnen gebruikmaken van een beschermde woon- en professionele zorgomgeving, wanneer zij niet langer verantwoord zelfstandig kunnen wonen. Werner Hax, Piet van Dalen en Frans Vreeswijk vertellen erover in het Eindhovens Dagblad.

De initiatiefnemers hebben een visieplan voor welzijn, wonen en zorg ontwikkeld en hebben samenwerking gezocht met de verenigde seniorenverenigingen in Waalre en bij de Koepel van Zorgcoöperaties Zuid-Nederland. Ook zijn er contacten met buurgemeenten als Laarbeek en Leende, waar woongemeenschappen zijn opgericht voor ouderen. Op 20 september wordt in Het Huis van Waalre een informatiebijeenkomst gehouden.

Hoop niet geregeld

Voor de gemiddelde senior, zonder zorgindicatie, is in Waalre een hoop niet geregeld. Dat vinden volgens het Eindhovens Dagblad ook Harrie de Greef en Jan van Zon, die zich als afgevaardigden van de ouderenverenigingen in het dorp hebben verbonden in een gemeenschappelijk Seniorennetwerk. “In Waalre hebben we zoveel voorzieningen, maar niet voor de ‘gewone man’. Aan de ene kant moeten senioren zich bewust zijn van het feit dat zij hun lot in eigen handen hebben: de verzorgingsstaat van vroeger is niet meer. Aan de andere kant vinden wij dat onder leiding en regie van de gemeente, elke gemeente in Nederland moet een woonzorgvisie hebben, er nu concreet wel iets moet gebeuren.”