Senioren Journaal van donderdag 31 augustus

Vroegpensioen onder druk

Meer dan een miljoen Nederlanders moeten er rekening mee houden dat ze langer moeten doorwerken. De regeling waardoor ze eerder met pensioen kunnen dreigt niet op tijd verlengd te worden. De FNV stelt een ultimatum.

Versterk jouw netwerk

Samen met gemeente, dorpsraad, zorgcentrum en steun van het VSB Fonds starten in Leende KBO en zorgcoöperatie het project ‘Versterk jouw netwerk’. Vandaag wordt een gesprekskaart gepresenteerd

Wel pakketjes, geen thuiszorg

Bezuinigen op de thuiszorg? Hoe krijg je het verzonnen, schrijft een huisarts: Op elk uur van de dag rijden er in elke straat bezorgers van pakketjes, terwijl we pakketjes basiszorg aan ouderen niet meer kunnen leveren.

Verhuis naar Italië, Spanje of Portugal

Een Nederlandse gepensioneerden woont al 17 jaar met veel genoegen in Italië. “Er is niet alleen een overschot aan woonruimte, maar ook het klimaat is gezonder en de dagelijkse boodschappen zijn goedkoper.”

Gezond en gelukkig oud in Maashorst

Meer bewegen, prettiger wonen en een groter leefplezier. Dat wil Maashorst bereiken met een nieuw beleidsprogramma dat gericht is op ouderen. “De vergrijzing van inwoners in combinatie met het langer thuis wonen vraagt om extra aandacht.”

Oudere huiseigenaren de pineut

Vooral huiseigenaren met een bescheiden inkomen moeten vrezen voor een grote stijging van hun woonlasten. Een combinatie van factoren maakt dat juist mensen die nu lage maandlasten hebben, er relatief het hardst op achteruit gaan.

Vrij en zelfstandig wonen bij dementie

Het Amadeushuis in Bergambacht wil vrijheid en zelfstandig wonen mogelijk maken voor ouderen met dementie. Dat geeft onrust in de buurt. Maar ‘opsluiten heeft een enorme impact heeft op de kwaliteit van leven’.

Nieuwe steunpunten Zorgzaam010

In het  Rotterdamse stadsdeel Prins Alexander openen begin september vijf nieuwe Zorgzaam010 steunpunten. Zorgzaam010 is het digitale vrijwilligersplatform van Rotterdam waar mensen vrijwilligersklussen kunnen vinden of zelf hulp kunnen zoeken.

Veerkracht op leeftijd

‘Wat betekent goed ouder worden voor je?” Gilde Deventer start in oktober met de cursus ‘Power, veerkracht op leeftijd’: zes workshops voor 60-plussers.

Horecava zorgsymposium

Tegen de achtergrond van de vergrijzende samenleving organiseert Horecava op 9 januari een Care & Cure Symposium. Met spelers uit de zorgindustrie, experts, en technologische pioniers.