Versterk jouw netwerk

Veel ouderen hebben niet of niet goed genoeg in beeld op wie ze kunnen terugvallen op het moment dat ze hulp nodig hebben. Om hierbij te helpen én alerter op te maken starten KBO Leende en Zorgcoöperatie Graaggedaan het project ‘Versterk jouw netwerk’, meldt het Eindhovens Dagblad.

Wie vertrouw jij met jouw geldzaken? Wie helpt jou bij medische zorg? Maar ook: wie noemt jou nog bij je voornaam? En wat zou jij voor een ander willen doen? Het zijn allemaal vragen die zijn opgenomen in de voor het project ontwikkelde gesprekskaart, die donderdag wordt ontwikkeld.

Goede ervaringen

De gesprekskaart helpt ouderen zich voor te bereiden op de toekomst en om inzicht te krijgen in het netwerk van mensen die hen kunnen ondersteunen én voor wie zij zelf iets kunnen betekenen. Zorgcoöperatie Graaggedaan deed het idee op in de gemeente Laarbeek. “Daar hebben ze er goede ervaringen mee”, weet Nort Liebrand, voorzitter van Zorgcoöperatie Graaggedaan in Leende. “

Het gesprek aangaan

Mensen hoeven niet alles braaf in te vullen. “De gesprekskaart is een hulpmiddel om mensen alerter te maken van hun situatie. Met een kaart erbij praat het wat gemakkelijker dan in het wilde weg”, vertelt Lucy van Meijl van KBO Leende in het Eindhovens Dagblad. “Alleen al het gesprek aangaan is belangrijk. Mensen worden zich er dan misschien van bewust dat hun netwerk helemaal niet zo sterk is dan ze eerder dachten”, aldus Laurine Simkens van Zorgcoöperatie Graaggedaan.

Bijdrage VSB Fonds

De zorgcoöperatie en KBO trekken voor het project samen op met zorgcentrum Leenderhof, de gemeente Heeze-Leende en Dorpsraad Leende. Daarnaast zijn alle buurtverenigingen benaderd, met de hoop dat er per buurtschap gesprekskringen ontstaan.” Het VSB Fonds draagt 25.000 euro bij aan het project.