Oudere huiseigenaren de pineut

In coronatijd heeft het kabinet grenzen gesteld aan de huurstijging in de vrije sector, zoals al gebeurde met sociale huurwoningen. Vooral bij goedkopere huurwoningen in de vrije sector wordt dat maximum niet eens gehaald. Tegelijk moeten huiseigenaren met een bescheiden inkomen juist vrezen voor een grote stijging van hun woonlasten. Met name ouderen, blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek van ABN Amro.

Oversluiten bij hogere rente

“Dit staat haaks op de resultaten voor huur”, constateert ABN Amro. Daar profiteren mensen met lagere inkomens juist het meest van de huurbegrenzing door het kabinet. Dat vooral oudere huiseigenaren de klos zullen zijn, komt simpelweg doordat zij vaak al langer een hypotheek hebben. Dan komt het moment dichterbij dat zij die oude hypotheek, met vaak een lage rente, moeten oversluiten tegen de huidige, veel hogere rente, schrijft  de Telegraaf.

Combinatie van factoren

Bovendien hebben deze ouderen vaak een hypotheeklening voor een groter deel aflosvrij. Die combinatie van factoren maakt dat juist mensen die nu lage maandlasten hebben, er bij een stijging van de rente relatief het hardst op achteruit gaan, aldus de bank.