Senioren Journaal van vrijdag 3 maart

Als je niet de zorg krijgt waar je recht op hebt

Terwijl zorguren en dus zorgkosten per individu afnemen, nemen de vraag naar zorg en de kwaliteit daarvan juist toe. Wat kun je doen als je bijvoorbeeld niet de wijkverpleging krijgt waar je recht op hebt.

Ouderen bij de kassa die niet kunnen betalen

De nieuwe prijsverhogingen laten zich vooral voelen bij de inkopen in de supermarkt. “Het is schandalig. Je ziet vaak oudere mensen bij de kassa staan die niet kunnen betalen. Dan zeg ik: ‘Laat maar zitten, ik betaal het wel.’”

Woonzorg proef met scootmobielpool

“Iedereen kan een scootmobiel aanvragen, maar vervolgens lopen we dan tegen te weinig stallingsruimte aan.” Woonzorg Nederland begint in twee plaatsen een proef met het delen van scootmobielen.

Route 67 Plus regio Zwolle

In regio Zwolle is een Route 67 Plus uitgezet. “De kern van de visie is dat zorg niet het enig mogelijke antwoord is op de vraag hoe je goed ouder wordt in onze regio.” Belangrijk: goed gebruik maken van de wijsheid van ouderen zelf.

Hoe overwaarde kapitaliseren

Op dit moment zit in Nederland ongeveer € 1200 miljard vast in de overwaarde van eigen woningen. Er is nieuw onderzoek over het mobiliseren van dat woningkapitaal.

Niet Volledig Pakket Thuis

Volledig Pakket Thuis, daar hebben mensen vaak een verkeerd beeld bij, zeggen zorgbestuurders. Het klinkt als all-inclusive luxe. Maar: “Volledig Pakket is niet volledig. We nemen niet alle zorg over. Dat kan ook helemaal niet.”

Wat doen we met die versleten knie?

Opereren blijkt niet zinvol bij een scheur in de meniscus, wanneer die veroorzaakt is door slijtage. Maar wat kan een patiënt dan nog wel aan zorg verwachten? Vooral fysiotherapie, bewegen en eventueel een injectie.

Weinig problemen met opwarmen maaltijden

In de gemeente Altena is nagegaan hoeveel ouderen problemen hebben met het opwarmen van koelvers aangeleverde maaltijden. Dat blijkt bij vijf mensen het geval. Bekeken wordt hoe zij geholpen kunnen worden.

Duurzame inzetbaarheid 60-plussers

Zet meer in op bestaande kwaliteiten van oudere werknemers, in plaats van te verplichten om zich bij te scholen. Dat is de eerste aanbeveling van een onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van 60-plussers.

Kleinschalige initiatieven verfrissend

“Particuliere, kleinschalige wooninitiatieven zijn geen bedreiging maar een welkome, verfrissende, laagdrempelige en warme manier van zorgverlening.” Er is iets te kiezen: “ook voor de cliënt met een modaal pensioen of alleen AOW”.

Drempels voor zelf opbouwen pensioen

Het aantal mensen dat zelf geld opzij zet voor hun pensioen in de derde pijler (naast AOW en aanvullend pensioen), is nu gering. De Autoriteit Financiële Markten roept op om de drempels weg te werken.

Zorghotel: better in, better out

Warm Hart Zorghuizen wil in Norg een zorghotel ontwikkelen, met daarin maximaal 120 appartementen voor mensen die een operatie ondergaan of al achter de rug hebben: Better in, better out.