Senioren Journaal van vrijdag 27 oktober

Hoe blijf ik veilig rijden als ik ouder wordt?

Oudere bestuurders kunnen met een zelftest op internet inzicht krijgen in hun rijgedrag. Met de Rij Bewust Test van het CBR krijgen bestuurders een beeld van de eigen rijbekwaamheid en de geleverde rijprestaties.

Hoog tijd voor mooi modern bejaardenhuis

Oproep vanuit een persoonlijk relaas aan de nieuwe regering: het hoog tijd voor een terugkeer van de bejaardenhuizen van weleer in een modern jasje. “Zoals het nu gaat, gáát het niet.”

Eenderde 65+ in eengezinswoning

Van alle 65+-huishoudens in een corporatiewoning in de gemeente Utrecht, woont ongeveer een derde in een eengezinswoning. Dat komt neer op 4100 huishoudens. Doorstromen? De seniorenburgemeester (71) moet er nog niet aan denken.

Bij 60-plussers veel zwevende kiezers

Van de 60+ers twijfelt 43% nog op welke politieke partij zij gaan stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, meldt de Seniorencoalitie. Drie op de vier 60+ers vindt dat politici te weinig rekening houden met de belangen van ouderen.

Boksles in het verzorgingshuis

Een boksschool uit IJmuiden geeft wekelijks boksles bij verschillende verzorgingstehuizen. “Boksen is niet alleen goed voor de spieropbouw. Het is ook een sociaal gebeuren.”

Zorg aan huis teken van emancipatie

Dat mensen met een zorgvraag vaak thuis blijven wonen, komt in de meeste gevallen voort uit hun eigen voorkeur. “Het zien van ‘zorg thuis’ enkel als een bezuinigingsmaatregel leidt tot cynisme en passiviteit.”

Niet iedereen heeft kinderen met huisje in tuin

Wonen in de achtertuin van je kinderen, zodat er altijd hulp in de buurt is. Maar wat als je kinderen geen achtertuin hebben, laat staan een met een huisje erin. “En dan al die ouderen zónder kinderen.”

Groeiende steun voor zelfbeschikking

De steun voor zelfbeschikking rond het levenseinde groeit. Coöperatie Laatste Wil pleit voor een wetenschappelijk experiment met een zelfdodingsmiddel. Is dat wenselijk en haalbaar of zijn er te veel ethische en juridische obstakels?

Verhuiscoaches blijken succesformule

Honderden ouderen in Gelderland zijn dankzij verhuiscoaches in een kleiner huurhuis gaan wonen. Zes verhuiscoaches hebben voor woningcorporaties inmiddels meer dan 1.000 gesprekken gevoerd met ouderen die hiervoor openstaan.

De mens is niet gemaakt om alleen te zijn

Onder deze kop meldt de gemeente Hilversum dat elke derde woensdag van de maand gezamenlijk wordt gegeten met buurtbewoners in Hilversum Noord en vrijwilligers van de speeltuin: ‘Hapje Noord’.