Oproep aan ouderen: Maak plaats!

Onder deze kop bericht AD Utrechts Nieuwsblad over de regeling waarmee Utrechtse ouderen voorrang krijgen op een seniorenwoning in de eigen buurt.

Woonwethouder Dennis de Vries (PvdA) verwacht dat senioren sneller verhuizen als zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. Bijvoorbeeld omdat het dan makkelijker is om het sociale netwerk van buren en andere bekenden uit de buurt te behouden. Daarnaast is er volgens hem nog een ander voordeel. “Door ze passender te laten wonen, wordt langer zelfstandig wonen mogelijk en kan er een grotere sociale woning achterblijven voor bijvoorbeeld een gezin”, schrijft de wethouder aan de gemeenteraad van Utrecht.

Alleen tussen zes planken

Seniorenburgemeester Corrie Huiding (71) is volgens AD Utrechts Nieuwsblad voorzichtig enthousiast.  “Vanuit mijn eigen omgeving weet ik dat sommige ouderen best wel kleiner willen wonen, mits de huur niet te hoog is. Daar moet je wel rekening mee houden.” Toch moet ze er zelf niet aan denken. “Ik hoor langzaamaan ook bij de ouderen, maar ik wil mijn huis niet uit. Ik heb altijd gezegd: alleen tussen zes planken. Al kan er misschien een tijd komen dat het nodig is. Het ligt eraan wat je conditie is en wat je nog zelf kunt doen.”

Experiment toont meerwaarde

De gemeente experimenteerde vorig jaar al in twee buurten met voorrang voor ouderen, in samenwerking met corporatie Woonin. Er werd ongeveer de helft van de woningen aan iemand uit de eigen omgeving verhuurd. Op basis daarvan stelt De Vries volgens AD Utrechts Nieuwsblad dat de regeling ‘zinvol en van meerwaarde is’. Om het maximale effect te bereiken wil hij de maatregel toepassen bij bestaande huizen en nieuwbouw.

Eenderde 65+ in eengezinswoning

De gemeenteraad en corporaties zijn nu aan zet: zij krijgen in de komende tijd de mogelijkheid om zich uit te spreken over het plan. Na eventuele aanpassingen kan de voorrangsregeling waarschijnlijk begin volgend jaar in werking treden. Van alle 65+-huishoudens die een corporatiewoning huren in de gemeente Utrecht, woont ongeveer een derde in een eengezinswoning, dat komt neer op 4100 huishoudens.