Senioren Journaal van maandag 27 maart

Duur verkopen en dan elders goedkoop huren

Ouderen die hun koopwoning in bijvoorbeeld Amersfoort voor een paar ton verkopen, kunnen vervolgens voor pakweg 750 euro per maand iets terug huren in Tiel. De gemeente Tiel wil af van dat ‘kromme systeem’.

Euthanasie geen individuele beslissing

Een keuze voor euthanasie is geen individuele beslissing, blijkt uit onderzoek van Trouw. De mening van naasten en de eventuele belasting voor de omgeving spelen een grote rol.

Bankhelpdeskfraude bij politie Prio-1

Het aantal meldingen van ‘bankhelpdeskfraude’ in Noord-Nederland stijgt de laatste tijd fors. Voor de politie zijn dit ‘Prio-1’-meldingen: er wordt meteen een auto op afgestuurd.

Toegang zorg moet laagdrempeliger

KBO-Brabant organiseerde bijeenkomsten over Samen Beslissen door patiënt en arts. Veel ouderen hebben het contact met de zorgverleners verloren en komen níet tot een gesprek en een keuze met de arts.

In tien jaar kwart koopkracht kwijtgeraakt

Veel gepensioneerden zijn de afgelopen tien jaar een kwart van hun koopkracht kwijtgeraakt. Dat grote fondsen nu prijsverhogingen hebben gecompenseerd, is geen garantie dit dat ook de komende jaren gebeurt.

Een waardevol gesprek

KBO-PCOB in Zuid-Holland werkt samen met het Centrum voor Levensvragen in Rotterdam aan het project ‘Een waardevol gesprek’. Vrijwilligers die zich hiervoor aanmelden krijgen een 3-daagsetraining.

Eigen ouderen eerst in nieuwe Leidse flats

Leidse ouderen krijgen wellicht voorrang bij twee nieuwe appartementencomplexen. Het gaat om ouderen uit ‘de buurt’. Maar als ouderen uit een andere wijk erheen willen “is dat natuurlijk ook prima”.

Op wachtlijst? Gelijk beginnen met opruimen

De verhuizing van ouderen naar een verpleeghuis zorgt vaak voor onnodig veel spanning, zegt een seniorenverhuisbedrijf . Wie op een wachtlijst staat, kan niet vroeg genoeg beginnen met het opruimen van spullen.

Bejaardenhuizen nieuwe stijl

‘Zou het een idee zijn om bejaardenhuizen ertussen te gaan zetten’,vroeg een huisarts zich af in een discussie op Twitter over woningbouw. ‘Mee bezig in Geldrop-Mierlo’, reageerde Mathil Sanders, CDA-wethouder in Geldrop-Mierlo.

Steeds meer 65-plussers ondernemer

Steeds meer ouderen runnen een eigen bedrijf. Wat beweegt hen? Nieuwsuur spreekt een laaiend enthousiaste zzp’er, twee ambitieuze zussen op leeftijd en een zeventiger die onderneemt tegen wil en dank.

Verdwaald in het zorgdoolhof

Hoe je kunt verdwalen in het Nederlandse zorgstelsel vol drieletterige afkortingen: CAK, WMO, WLZ, SVB, BSN, CIZ, PGB. Een NRC-redacteur beschrijft zijn ervaringen bij het regelen van zorg voor zijn oom.

Scheiden bij dementie

Ook in ons land is het – onder strikte voorwaarden – toegestaan om te scheiden van je man of vrouw wanneer die dementie heeft. In Duitsland ontstond heisa over de scheiding van de topman van Porsche.

Waandenkbeeld zelfredzaamheid

De mensonterende situatie in de ouderenzorg wordt met de dag schrijnender, stelt Antonie Kerstholt: Minister Helder is de grip volledig kwijt en gaat uit van waandenkbeeld over zelfredzaamheid.