Scheiden bij dementie

Ook in ons land is het – onder strikte voorwaarden – toegestaan om te scheiden van je man of vrouw wanneer die dementie heeft. Het AD gaat na of je je daar schuldig over moet voelen, naar aanleiding van heisa in Duitsland over de scheiding van de topman van Porsche.

“Een wilsonbekwame partner komt niet vaak voor, in ieder geval niet in mijn praktijk”, vertelt advocaat en mediator Laura Boomsma-Shriber. “Maar als er zo’n situatie is, dan is belangrijk dat er altijd iemand is die de belangen van de echtgenoot met dementie kan vertegenwoordigen. De eis die de wet in Nederland stelt om te kunnen scheiden is ‘duurzame ontwrichting’. Het is niet aan mij als advocaat of mediator om daar een oordeel over te hebben, in de zin of je van een partner met Alzheimer mag scheiden. Het gaat erom of de belangen van alle partijen op juiste wijze worden behartigd.”

Bijzondere keuze

Hoe sociaal geaccepteerd is een relatiebreuk eigenlijk als de partner ziek en/of wilsonbekwaam is? Psycholoog Nynke Nijman van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie zegt in het AD over het bericht van de Duitse topman: “Het deed van alles met me. Het komt over in de media alsof hij zijn zieke vrouw inruilt, maar dat wil helemaal niet zeggen dat het zo is. Toch is het een bijzondere keuze van hem om van haar te scheiden, zeker als prominent figuur.”

Kwijtraken door dementie

Natuurlijk begrijpt Nijman ook dat een mens verandert door Alzheimer, aldus het AD. “Maar volgens mij moet je dat aan je omgeving uitleggen: ‘Mijn vrouw is veranderd en ik heb nu iemand anders ontmoet’. Iedereen zal beamen dat je iemand langzaam maar zeker kwijtraakt door dementie. Natuurlijk is dat ingewikkeld, maar je kunt er nog steeds voor elkaar zijn in tijden van ziekte. Ook al is het lastig om de rol van liefdespartner te blijven vervullen.”