Senioren Journaal van donderdag 26 oktober

Vakantiegolf van grijze generatie

Door de vergrijzing zullen ouderen de komende jaren miljarden meer uitgeven aan vakanties. “Een van de segmenten die hard groeien, is de multigeneratievakantie, waarin opa en oma, kinderen en kleinkinderen met elkaar op vakantie gaan.”

Ouderen met verhuiswens beetje kietelen

Ongeveer een derde van de ouderen heeft een sluimerende verhuiswens. Om dat aan te wakkeren moet je zorgen voor een aantrekkelijk aanbod. “Ouderen gaan niet de dubbele huur betalen voor een huis dat half zo groot is.”

Ook rijke ouder wil gratis oma-oppas

Gepensioneerde grootouders reizen soms wel meer dan 100 km naar de riante onderkomens van hun kleinkinderen om op te passen. Waarom bezuinigen de kinderen op niets behalve de kinderopvang? “Maar ja… íemand heeft ze opgevoed.”

Mensen met dementie van kastje naar de muur

Woningcorporaties, gemeenten en zorgaanbieders moeten over de muren van hun organisatie kijken en hun eigen verantwoordelijkheden nemen. Dat zeggen die sectoren zelf over wonen, zorg en veiligheid voor mensen met dementie.

Hoe als grootouders omgaan met scheiding

Bij een echtscheiding verandert er ook het nodige voor de grootouders. Mariël Roelfsema is het Kracht-Grootouders programma begonnen. ‘Je moet steunen, loyaal zijn aan je kind, maar ook neutraal blijven.’

Tijd van komen en van gaan

“Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Dat hoeft niet nu, maar we hoeven ook niet meer zo hard te rennen voor mijn gezondheid”, aldus een ‘vitale, ijdele dame op leeftijd’ tegen haar huisarts.

Bereiken en betrekken van ouderen

“Hoe kun je de wensen en stem van ouderen meenemen in het aanbod en beleid?” ‘Bereiken en betrekken van ouderen’ is het thema van een mini-festival op dinsdagmiddag 31 oktober in Utrecht.

Gebrek aan gezondheidsgeletterdheid

Veel patiënten hebben moeite om het zorgsysteem te navigeren, en hun eigen gezondheidsproblemen te begrijpen en beheren. Amanda Lans promoveerde op gebrek aan gezondheidsgeletterdheid, specifiek voor de orthopedie.

Terug naar Huis-pad bewoners met dementie

Bewoners van Het Beemdhuis in Breda kunnen voortaan vergeet-mij-nietjes volgen om de weg van winkelcentrum Kesteren terug naar huis te vinden. “Dit Terug naar Huis-pad is een concrete stap om mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen.”

Niet op het web, dan is er de Help Hulp Gids

De gemeente Kerkrade heeft een Help Hulp Gids uitgebracht : Alle basisregelingen voor zorg, geld en jeugd in eenvoudige taal in uitgelegd. “Dit boekje is vooral bedoeld voor mensen die niet graag op internet zoeken.”