Ouderen met verhuiswens beetje kietelen

Alleen voorrang verlenen is niet genoeg, zegt woningmarktexpert Frank Wassenberg van kennis- en netwerkorganisatie Platform31 in AD Utrechts Nieuwsblad over het bevorderen van doorstroming. “Als je ouderen vraagt of ze verhuisplannen hebben, dan zeggen ze meestal van niet. Wanneer je even doorvraagt blijkt echter dat ongeveer een derde van hen een sluimerende verhuiswens heeft.”

Aantrekkelijk aanbod

Alleen, deze zogenoemde sluimeraars verhuizen meestal niet uit zichzelf. “Je moet ze een beetje kietelen en aanwakkeren,” aldus Wassenberg. “Het eerste wat je daarvoor moet doen is zorgen voor een aantrekkelijk aanbod. Ieder huis zonder trap is op papier geschikt voor senioren, maar vrijwel niemand zal zijn ruime woning verruilen voor een oude flat.”

Betaalbaarheid

Minstens zo belangrijk is de betaalbaarheid, aldus Wassenberg in AD Utrechts Nieuwsblad. “Iemand die een huis van 500 euro huurt, kun je geen nieuwbouwflat van 800 euro aanbieden. Ouderen gaan niet de dubbele huur betalen voor een huis dat half zo groot is.”

Opruimservice

Een derde manier om woningzoekers te motiveren is het vergemakkelijken van de overtocht. “Sommige ouderen zijn al veertig jaar niet verhuisd, die moet je een beetje helpen. Op verschillende plekken in Nederland werken ze al met seniorencoaches. Die komen thuis aan de keukentafel en vertellen wat je allemaal moet regelen. Soms is er ook een opruimservice die ondersteunt bij het leegruimen van de zolder.”