Senioren Journaal van woensdag 26 mei

Vernieuwend wonen

In Het Nieuwe Schouw in Amsterdam-Noord is een groep woningen voor ouderen met een Iraanse achtergrond feestelijk geopend. De woongroep is het eerste resultaat van onze afspraak om in Amsterdam meer geclusterde woonvormen voor ouderen te realiseren. Op die manier kunnen ouderen langer en prettiger zelfstandig blijven wonen, aldus de gemeente Amsterdam.

Sociale hulp bij dementie

Voor mensen met dementie die thuis wonen, kan alle extra aandacht welkom zijn. De wijkzorg doet wat ze kan, maar komt vaak tijd te kort. Amstelring is daarom blij met het initiatief voor Social Trials. Het gaat om vierjarige proeven met de Sociale Benadering Dementie. Thuiswonende cliënten met dementie worden gekoppeld aan een vaste vertrouwenspersoon – een gids. De gids helpt hen het normale leven zo lang mogelijk vol te houden.

Netwerk rondom ouderenzorg

In de Amsterdamse stadsdelen Oost en Zuidoost is het Ben Sajet Centrum met een subsidie van ZonMw gestart met het verder ontwikkelen van een netwerk rondom ouderenzorg. Het doel in beide stadsdelen is het creëren van een stevig netwerk met verschillende partners in de wijk, zoals buurtbewoners, senioren- en migrantenorganisaties, huisartsenzorg, wijkverpleging, welzijn, informele organisaties en dagbesteding.

Biljarten mag, een babbeltje niet

Het mag weer. Biljarten. Carambole, pool en snooker. Als sport. Maar niet voor de lol. Reserveren vooraf is verplicht en drank aan tafel taboe. En vooral niet gezellig kletsen na afloop van een potje. De nieuwe regels voor het biljarten zijn in de buurthuizen en biljartcentra in West-Brabant dan ook met gemengde gevoelens ontvangen, schrijft BN De Stem. “Het is één groot grijs gebied.” Max dertig man binnen, op anderhalve meter van elkaar en zonder drankje, meldt het Eindhovens Dagblad.

Colleges over het briljante brein

Senioren in de regio Kennemerland kunnen vanaf donderdag deelnemen aan de online collegereeks ’het briljante brein’. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert deze colleges voor ouderen, gegeven door studenten. “Het leuke aan deze online reeks is dat neurobiologie nog niet erg lang bestaat als studie. Voor veel ouderen is het dus een heel nieuw onderwerp”, zegt de regiocoördinator van de stichting in de IJmuider Courant. “De colleges kunnen ouderdomsprocessen niet tegengaan, maar in sommige gevallen wel vertragen.”

Betaalde mantelzorg ook in tehuis

Behalve thuis komen de Saars van Saar aan Huis ook steeds vaker in tehuizen om extra aandacht te kunnen geven en te begeleiden als men naar buiten wil, meldt De Faam op Walcheren. “De vergoeding die we vragen is relatief laag en vaak is een paar uur per week voldoende. Hierdoor is het voor de meesten goed te betalen. Soms wordt het door de kinderen betaald. Ook zijn er mogelijkheden om het uit een persoonsgebonden budget te betalen en soms vergoeden zorgverzekeraars de inzet van de mantelzorger.”

Eerder stoppen flinke gevolgen

Eerder stoppen of juist langer doorwerken heeft financieel flinke gevolgen, aldus een overzichtsartikel van het AD. “Het is nu nog lastig om eerder dan vijf jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen”, legt een financieel planner uit. “Ook mag je niet opnieuw gaan werken als je bent gestopt. In het nieuwe pensioenakkoord zijn de regels veel flexibeler. Er is afgesproken dat je tot tien jaar voor je AOW-leeftijd mag stoppen, maar ook weer kan beginnen als je dat wilt.” De nieuwe pensioenwet treedt uiterlijk 1 januari 2023 in werking.

Notaris moet waarschuwen voor erfbelasting

Een erfgename die ruim €481.000 erfbelasting moest betalen nadat haar geliefde was overleden, had hiervoor gewaarschuwd moeten worden door de notaris die het testament had opgesteld. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit een uitspraak van de Kamer voor het notariaat in Den Bosch. De vrouw had 35 jaar een latrelatie met de man die haar als enige erfgename in zijn testament had opgenomen. Het stel woonde niet samen, was niet getrouwd of geregistreerd partner en had geen samenlevingsovereenkomst.

Architectuur voor waardige oudedag

De vraag hoe we alle kwetsbare inwoners een waardige oudedag in een veilige woonomgeving kunnen bezorgen is de basis volgens RTV Zaanstreek op 2 juni voor een ongetwijfeld boeiende avond bij Babel Zaans architectuurplatform. “Volg het programma op woensdag 2 juni vanaf 19.30 uur via het YouTube-kanaal van Babel Zaans Architectuurplatform.”

Social sofa tegen sociale verkilling

Door een groep van 24 senioren in acht weken tijd een betonnen bank in te laten leggen met mozaiek om zo te komen tot een Social sofa , probeert DNK in Assen ‘sociale verkilling’ tegen te gaan. Met het initiatief sluit DNK zich aan bij het landelijke actieplan ‘Een tegen eenzaamheid’, dat ook door de gemeente Assen werd ondertekend. ‘Het werken aan een Social Sofa levert warme contacten en goede gesprekken op’, is ter lezen in het Dagblad van het Noorden.