Sociale hulp bij dementie

Voor mensen met dementie die thuis wonen, kan alle extra aandacht welkom zijn. De wijkzorg doet wat ze kan, maar komt vaak tijd te kort. Amstelring is daarom blij met het initiatief van Anne-Mei The in de zogenoemde Social Trials.

Het gaat om vierjarige proeven met de Sociale Benadering Dementie (SBD). Een nieuwe werkwijze, opgezet door hoogleraar dementie Anne-Mei The. Zij vindt de benadering van mensen met dementie te medisch en wil meer aandacht voor de leefwereld van deze groep. Voor hun sociale en emotionele behoeften: Wie gezien en gehoord wordt, is het idee, voelt zich lekkerder en blijft langer fit. Mensen komen beter tot hun recht, en het scheelt kosten voor verpleeghuiszorg.

Vaste vertrouwenspersoon

De proef is in 2018 gestart bij zorginstellingen in Amsterdam, Amstelveen, Den Bosch en Rotterdam. Amstelring is aangehaakt met Amstelring Wijkzorg in de gemeente Amstelveen. Onder de thuiswonende cliĆ«nten met dementie worden deelnemers gezocht. Zij worden gekoppeld aan een vaste vertrouwenspersoon – een gids. De gids helpt hen het normale leven zo lang mogelijk vol te houden. Met uitjes, gesprekken, theaterbezoek, het ophalen van herinneringen, het optekenen van verhalen.

Lokale teams met gidsen

De gidsen komen in dienst van de zorginstelling, maar worden gestuurd vanuit zogenoemde SB-teams. Dat zijn lokale teams met een kern van 4 tot 6 betaalde gidsen, die een schil van studenten en vrijwilligers om zich heen verzamelen. Samen staan zij deelnemers bij, in hun zoektocht naar nieuwe wegen tot zingeving in een wereld die langzaam verbrokkeld.