Behandelen oudere kankerpatiënten optimaliseren

Door de vergrijzing neemt het aantal oudere patiënten met kanker toe. In Nederland is meer dan de helft van de nieuw gediagnosticeerde patiënten met kanker zeventig jaar of ouder.

Ondanks dit hoge aantal is de kennis over deze groep patiënten beperkt omdat oudere patiënten in klinische onderzoeken ondervertegenwoordigd zijn, aldus Kathelijn Versteeg gisteren bij haar promotie aan Amsterdam UMC. Haar proefschrift gaat over het optimaliseren van behandeling bij oudere patiënten met kanker

Leeftijdsgebonden veranderingen

Bij oudere patiënten met kanker kunnen naast de aanwezige tumor ook leeftijdsgebonden veranderingen van belang zijn. Veel fysiologische veranderingen die optreden met het ouder worden, kunnen een rol spelen bij de behandeling van kanker. Oudere mensen hebben regelmatig te maken met verminderde nier- en leverfuncties, minder spiermassa en minder kracht. Ook beenmerg is gevoelig is voor veroudering. Dit alles kan het verloop van de ziekte bemoeilijken.

Geriatrisch onderzoek

De belangrijkste conclusie van promovenda Versteeg is dat het nog altijd heel moeilijk is om bijwerkingen van chemotherapie te voorspellen. Daarom moet een geriatrisch onderzoek (CGA) volgens haar niet gebruikt worden om behandelbeslissingen op te baseren, maar als input voor een gesprek en als middel om de patiënt optimaal te ondersteunen tijdens de behandeling.