Senioren Journaal van woensdag 26 april

Lily prikt een vorkje mee op het paleis

Honderd mensen die volgens hun omgeving een 10 verdienen, lunchen vandaag met het koningspaar en prinses Beatrix op Huis ten Bosch. Onder hen Lily Smit-Goudsmit, actief in de Hilversumse seniorenvereniging Senver.

Mantelzorgers met handen in het haar

‘Er zijn grenzen aan mantelzorg’, twitterde een Dordtenaar voor wiens 97-jarige schoonmoeder zelfs na een bezoek aan de eerste hulp nog geen spoedbed te vinden in het verpleeghuis. “Wij zijn allebei ook al 75.”

Koopkracht senioren onderschat

Vergrijzing in de verzorgingsgebieden van wijkwinkelcentra die vastgoedbelegger Altera in bezit heeft, biedt potentie voor de omzet van de winkeliers. ‘Er is geen leeftijdsklasse die – per persoon in een huishouden – meer uitgeeft dan een 75-plusser.’

Innoveren met MijnPIA en Alleszelf.nl

Nieuwsbrief zorginnovatie.nl bericht over MijnPIA, de Persoonlijke Interactieve Assistent, die zorgondersteuning en welzijncoaching biedt via WhatsApp. En over Alleszelf.nl, dat  op één plek alle diensten voor ouderen verzamelt.

Liefst één groot consortium voor de regio

Ons zorgstelsel is ontworpen voor overvloed, terwijl er nu schaarste is. Topman Wouter Bos van Menzis zou het liefst  met alle zorgaanbieders uit de regio in een groot consortium stappen en zeggen: voor deze mensen moeten wij zo goed mogelijk gaan zorgen.

Den Haag valtrainingen in hele stad

In Den Haag worden groepstrainingen valpreventie dit jaar in alle stadsdelen georganiseerd. Vorig jaar deden 463 senioren mee aan een groepstraining en deden 125 ouderen een individuele training. ‘In 2022/ 2023 streven we naar 1.350 deelnemers in totaal’, zegt de wethouder.

Groot pensioenbedrag ineens opnemen

Telegraaf-lezers geven hun mening over uitstel van het plan om direct 10% van het pensioentegoed te kunnen opnemen. “Iedereen kan bedenken dat mensen met lage inkomens zo’n groot bedrag ineens willen gaan opnemen.”

Bewoners eisen brede stoep

Negentig procent van de bewoners van de Rotterdamse Claes de Vrieselaan maakt bezwaar g tegen het herinrichtingsplan voor hun laan omdat gekozen is voor een smalle stoep: Een brede stoep is veiliger en geeft meer sociale samenhang.

Krachtenbundeling wijkzorg

De aanbieders van wijkzorg in Amstelveen bundelen hun krachten zodat gezamenlijke capaciteit beter benut wordt. Cliënten en verwijzers hebben voortaan te maken met één ingang en werkwijze.

Oudere vrijstellen van taks

De overheid moet gepensioneerden die een deeltijdbaantje willen vervullen vrijstellen van belastingen, aldus een Telegraaf-lezer. “Er is in het werkzame leven al genoeg geld aan heffingen en taksen betaald.”