Senioren Journaal van maandag 25 september

Verhuizen in plaats van traplift

Als oudere een traplift nodig? De gemeente Dijk en Waard stimuleert liever verhuizing. Woningaanpassingen worden niet of minder vergoed via de Wmo als verhuizen een optie is.

Zelf bepalen of ik stop met werken of niet

“Mag ik misschien zelf bepalen of ik stop met werken of niet? Waarom wordt stoppen met werken aan een leeftijd gekoppeld?” Begint het grijze goud elkaar de arbeidsmarkt uit te concurreren?

Jenny Arean (81) wil zelf de regie houden

“De dood is altijd in de buurt en ik wil de regie houden als-ie zich meldt”, zegt Jenny Arean. “Zeker in deze tijd, met die schandalige verpaupering van de zorg. Alsof ze willen zeggen: het is erg vervelend dat je doorleeft.”

Vitaal, sociaal, digitaal en mobiel blijven

Om eenzaamheid tegen te gaan is het voor ouderen belangrijk om vitaal, sociaal, digitaal en mobiel te blijven, zegt de directeur van het Nationaal Ouderenfonds. “Onderhoud je contacten, blijf bewegen en daag de hersenen uit.”

Geen rollator, maar nordic walking-stokken

“De meeste ouderen die ik met een rollator zie lopen hangen in hun schouders en lijken bang rechtop te lopen.” Een alternatief: de stokken van nordic walking. “Je hebt je handen dan niet meer vrij, maar met een rugzakje kan je nog kleinere boodschappen doen.”

Morgen gaat het beter: 100-jarigen in beeld

Zaterdag is in het Fotomuseum in Maastricht de tentoonstelling van Humberto Tan geopend, met ook de presentatie van een boek: ‘Morgen gaat het beter’, close-up portretten, handen en interieurs van meer dan 100 honderdjarigen.

Hulp bij dementie simpeler? Ja, ammehoela!

Dementierapporteur Tamara van Ark stelt het wel heel rooskleurig voor, reageert een mantelzorger. “Hulp bij dementie kan simpeler dan gedacht? Ja, ammehoela!”

Swingend Fit: bewegen en lachen

Swingend Fit uit Hoeksche Waard viel in de prijzen bij beste Zuid-Hollandse beweeginitiatief 2023’ “Je ziet de ouderen in de 1,5 uur dat wij muziek voor ze maken en met ze bewegen helemaal opleven. Ze gaan steeds meer bewegen en lachen.”

Verzet tegen inkomenstoets

Gaat de gemeente Land van Cuijk tóch per 1 januari 2024 een inkomenstoets invoeren voor huishoudelijke hulp Wmo, dan zal KBO-Brabant burgers die zich hiertegen verzetten actief steunen in hun bezwaar- en beroepsprocedures.

Niet doemdenkerig doen over zorgkosten

De almaar groeiende zorgkosten leidden steevast tot politiek debat. Maar hoe erg is die kostenstijging? Vergeleken met andere westerse landen zijn Nederlanders niet uitzonderlijk veel kwijt aan zorg. Wel zeggen deskundigen: let op met onnodige behandelingen.